politiespreekuur

iedere donderdag van 13.30 tot 15.00 uur in dorpscentrum "de Wieken", Molenstraat 15 te Vaassen.

woensdag 28 april 2010

En nu nog toepassen in de praktijk

Op donderdag 22 april ben ik aanwezig geweest bij het praktisch verkeersexamen in Vaassen voor basisscholen uit Vaassen en Emst. De parkeerplaats naast "de Wieken" was het begin en eindpunt van de examenroute. De organisatie was net als voorgaande jaren in handen van VVN afdeling Epe. Eerder al waren de theoretische examens afgenomen op 15 april.

Het examen werd afgelegd door leerlingen uit de groepen 7. Dit jaar deden 8 scholen uit Vaasen en Emst mee aan het examen. In totaal hebben 155 leerlingen het praktijk examen afgelegd. Van de 155 deelnemers zijn er 127 geslaagd [zij bleven binnen de marge van maximaal 3 te maken fouten]. Helaas zijn 28 deelnemers niet geslaagd, maar zij mogen het volgend jaar nog eens proberen. Drie deelnemers hebben door omstandigheden niet aan het praktijkexamen kunnen deelnemen.

Met name de proef linksafslaan t.w. eerst achterom kijken, dan hand uitsteken en ruime bocht naar links en vooral in die volgorde zorgde voor veel minpunten bij het examen.

Van de deelnemers uit Vaassen en Emst waren er 5 leerlingen die zowel de theorie foutloos [20 punten] als de praktijkoefening foutloos hebben afgelegd. Deze leerlingen zijn: Kirith Bongaards [OBS de Rotonde], Sven Keizer & Tom van der Stelt [CBS 't Mozaïek] en Koen Tiemens [de Sprenge Emst]. Deze leerlingen worden uitgenodigd om op maandag 17 mei om 16.00 uur in het gemeentehuis in Epe hun diploma in ontvangst te komen nemen. Het diploma zal hen uitgereikt worden door Dhr. R. de Vries, wethouder van de gemeente Epe.

Vanaf deze plaats wil ik mijn complimenten en waardering uitspreken aan het adres van de medewerkers van VVN afdeling Epe en alle vrijwilligers die de "postpunten" op de route hebben "bemand" om de deelnemers te beoordelen op de juiste toepassing van de regels.

Als laatste wil ik alle geslaagden feliciteren met het behaalde diploma en spreek ik de wens uit dat allen het geleerde nu ook ECHT gaan toepassen in de praktijk.

maandag 19 april 2010

Minder snel, meer veiligheid

U rijdt te hard en dat vinden wij niet leuk. Deze zin kregen vanochtend een groot aantal autobestuurder/-bestuurster te horen van kinderen tijdens een snelheidscontrole op de Krugerstraat, welke ik vanmorgen heb gehouden samen met leerlingen van groep 6 van OBS de Rotonde. Een controle die was georganiseerd door de verkeersouders van genoemde school.

Het is een feit dat er op de verschillende schoolroutes vaak harder wordt gereden dan de toegestane 30 km/u. Normaal gesproken is een snelheidsovertreding goed voor een geldboete. Vandaag bestond de boete echter uit een "waarschuwing" gegeven door een kind.

Vanochtend even na 08.30 uur maakte ik kennis met de leerlingen uit groep 6 van OBS de Rotonde. Na een korte uitleg over het doel van de ochtend en de manier waarop e.e.a. zou plaatsvinden ben ik, samen met de verkeersouders en een leerkracht, met het eerste groepje kinderen naar de Krugerstraat gelopen en zijn we begonnen aan de controle.

Van alle passerende auto's werd de snelheid gemeten. De auto's die te snel reden kregen een stopteken en werden aan de kant gezet, waarna de kinderen de bestuurder en/of bestuurster wezen op de gereden snelheid met daarbij het vriendelijke maar dringende verzoek om zich te houden aan de maximum snelheid en in het vervolg extra alert te zijn op de gereden snelheid. Naast een "korte preek" kreeg de desbetreffende bestuurder/bestuurster nog een flyer uitgereikt met daarop enige informatie over de gevaren van te hard rijden.

Tot ongeveer 10.30 uur werd er gecontroleerd, waarbij de leerlingen ook de gelegenheid kregen om de snelheid van auto's te meten. Tijdens de controle reed zelfs een lijnbus iets te hard en mocht één van de leerlingen in de bus de chauffeur aanspreken op zijn rijgedrag, terwijl de passagiers aandachtig meeluisterden. Na de controle en het maken van een groepsfoto, werd er nog even nagepraat in de klas. Iedereen was het er over eens dat het een leuke, leerzame maar vooral nuttige ochtend is geweest.

donderdag 15 april 2010

Oefenen voor praktisch verkeersexamen

De afgelopen jaren is het aantal leerlingen dat zakt voor het praktisch Verkeersexamen flink toegenomen. In 2009 zakten 7.000 leerlingen voor het praktijkexamen, aanzienlijk meer dan in de jaren ervoor. De meest gemaakte fouten zijn het niet uitsteken van de hand en het niet goed achterom kijken bij het afslaan. Het niveau van het praktijkexamen is niet wezenlijk veranderd, leerlingen hebben er meer moeite mee. Kinderen worden steeds vaker met de auto gebracht, wat niet goed is voor hun verkeersvaardigheid. VVN heeft ouders opgeroepen meer te oefenen met hun kind en heeft hiervoor tips gegeven. Tijdens het lopen en fietsen vallen jaarlijks vijftien dodelijke slachtoffers en 350 gewonden in de leeftijdsgroep 10-15 jaar. [Bron: VVN]

Om op donderdag 21 april a.s. goed aan de "start" te verschijnen van het praktisch verkeersexamen werd er vandaag door de leerlingen van basisschool 't Mozaïk geoefend. De landelijke aktie van VVN werd door de verkeersouders van 't Mozaïk "opgepakt" en "uitgewerkt". De leerlingen zelf nodigde iemand uit om te helpen bij het oefenen. Door de verkeersouders werd wethouder René de Vries en ondergetekende uitgenodigd om mee te doen aan dit "oefenexamen".

Om 13.00 uur, onder een stralende zon, verzamelden de leerlingen van 't Mozaïek, leden VVN afd. Epe, leden Fietsersbond, vaders, moeders, wethouder de Vries, directeur Simon Neutel en andere oefenpartners zich bij de Wieken aan de Molenstraat. Op 21 april a.s. zal daar ook de start en finish van het praktisch verkeersexamen plaatsvinden.

Om 13.15 uur vertrok de eerste leerlinge onder begeleiding van wethouder de Vries en directeur Neutel vanaf de Wieken, om te beginnen aan de route van het verkeersexamen. Hierna vertrokken, met enige tussentijd, alle andere leerlingen met hun "oefenpartner", om de route van het verkeersexamen te verkennen. Tijdens het oefenen uiteraard extra aandacht voor het handuitsteken, kijken, verlenen van voorrang, etc.



Na afloop van de "oefenronde", kregen alle leerlingen een kleine attentie van de fietsersbond, waarna iedereen naar het schoolplein aan de Krugerstraat vertrok. Op het schoolplein was er voor kinderen pakje drinken en voor alle begeleiders en begeleidsters koffie of thee.

Vanaf deze plaats wil ik alle leerlingen, die volgende week mee doen aan het praktisch verkeersexamen, al vast heel veel succes wensen.

woensdag 14 april 2010

bekeuringen tijdens controles in de wijk


Van dinsdag 13/04/2010 te 19.00 uur tot woensdag 14/04/2010 te 02.30 uur heb ik samen met vijf collega's een handhavingdienst gehouden in Vaassen/Emst.
In drie koppels [2x met auto en 1x met ATB] werden er een groot aantal korte controles [zowel rijdend als stilstaand] gehouden op verschillende locaties. Veel locaties werden "bezocht" naar aanleiding van klachten uit de buurt/wijk.



SNELHEID:

Op Apeldoornseweg [Vaassen], Krugerstraat [Vaassen], Emsterweg [Vaassen] en Hoofdweg [Emst] werden snelheidscontroles gehouden. In totaal zijn er 18 bekeuringen uitgeschreven voor te hoge snelheid. Een bestuurder op de Apeldoornseweg te Vaassen reed maar liefst 96 km/u daar waar 50 km/u is toegestaan. De snelheidscontroles werden uitgevoerd n.a.v. klachten van buurtbewoners over de te hoge snelheid in hun woonomgeving.


PARKEREN:

Ook werd er aandacht geschonken aan het parkeren in de woonwijken. Een drietal auto’s stonden fout geparkeerd [1x trottoir, 1x kruising en 1x groenstrook] en zijn voorzien van een bekeuring.


JEUGD:

Naar aanleiding klachten met betrekking tot overlast door jeugd, op de bike, intensief gecontroleerd. Op de Kerkweg nabij de DEKA markt, een vijftal jongeren bekeurd voor baldadigheid/overlast. Op een aantal andere locaties wel jeugd aangetroffen, maar geen overlast geconstateerd.
Ook werden alle schoolpleinen bezocht en bekeken. Daar werd echter geen jeugd aangetroffen. Wel bij een tweetal scholen een aantal mensen gesproken die nog druk aan het vergaderen waren.


ALCOHOL:

Op de Woestijnweg een aantal bestuurders laten blazen. Hierbij bleek geen enkele bestuurder alcohol gedronken te hebben. In totaal werden zo’n 10 blaastesten afgenomen.


BINNENKOMEND/UITGAAND VERKEER:

Later in de nacht werd het in- en uitgaande verkeer gecontroleerd op de afritten van de A-50 [Vaassen], Apeldoornseweg [Vaassen] en Vaassenseweg [Emst]. In totaal werden zo'n 10 voertuigen en de inzittenden gecontroleerd. Hierbij werden geen bijzonderheden geconstateerd.
Één voertuig ontrok zich aan de controle en maakte zich met hoge snelheid uit de voeten richting Apeldoorn. Dit voertuig is helaas niet meer aangetroffen.


OVERIGE:

Verder waren er bekeuringen voor: niet tonen ID bewijs [1x], gesloten verklaring [1x], niet dragen gordel [3x], niet voeren verlichting [1x], onnodig mistlicht voeren [1x], voeren van onjuiste verlichting [1x].

Ook werden een aantal wijkbewoners bezocht, die nog een boete open hadden staan en/of aan wie nog een "vonnis" bekend gemaakt moest worden.

Tevens op aangeven van een beveiliger van HBV op een tweetal locaties [Riezebosweg te Vaassen en Schobbertsweg te Emst] twee "verdachte" voertuigen gecontroleerd. Met beide voertuigen bleek echter niets aan de hand te zijn.

Al met al een geslaagde handhavingdienst. Naast het “uitdelen” van bekeuringen is er gesproken met een groot aantal wijkbewoners in diverse wijken. Tijdens de controles zijn er in totaal 34 bekeuringen uitgeschreven.

Soortgelijke controles zullen de komende tijd vaker uitgevoerd worden. Is er bij u in de straat/wijk een locatie die extra aandacht "verdient", laat het mij dan weten.

maandag 12 april 2010

Let op voor skimmers.


Wees alert tijdens het gebruik van pinautomaten

De politie Noord- en Oost-Gelderland vraagt burgers alert te zijn tijdens gebruik van pinautomaten. De politie in het land, en dus ook in de regio Noord- en Oost-Gelderland krijgt steeds meer aangiften van pinpasfraude.


Skimmers zoals de verdachten worden genoemd, zijn vaak actief bij treinkaartautomaten, onbemande tankstations, betaal- en geldautomaten.

Skimmen of skimming is het op onrechtmatige wijze bemachtigen en kopiëren van pinpas-of creditcardgegevens. Het is een vorm van betaalpasfraude waarbij criminelen de magneetstrip van een pas kopiëren en de pincode bemachtigen op het moment dat er een betaaltransactie wordt verricht.
Het intoetsen van de pincode wordt met een heel klein cameraatje afgelezen! Vervolgens maken de fraudeurs een kopie van de pas en samen met de pincode kunnen ze geld opnemen en betalen in binnen- en buitenland.

Meestal merken gedupeerden het skimmen pas later, wanneer het geld van hun rekening is afgeschreven. Door alle media-aandacht zijn pinpasgebruikers veel alerter geworden en zijn er al diverse skimmers aangehouden.

De criminelen die de skimapparatuur plaatsen, blijkt uit onderzoek, houden zich in de omgeving van ‘hun’ apparatuur op. Vaak zijn ze met een auto. Mocht u bijzonderheden waarnemen, aarzel niet, bel meteen de politie en waarschuw de eigenaar van de betaal- en/of geldautomaat.

Probeer zoveel mogelijk bijzonderheden (het merk, kleur en kenteken van de auto/ signalementen van de skimmers) aan de politie door te geven. Het telefoonnummer van de politie is 0900 – 8844.

Informatie om skimmen te voorkomen:
• Vrijwel alle pinautomaten zijn tegenwoordig voorzien van een 'invoermondje'. Dit mondje ziet de klant op het scherm voordat hij gaat pinnen. De klant moet er op letten dat de invoermond er exact zo uitziet als op het scherm. Elke andere invoermond kan een lezer bevatten die de magnetische strip op de pas leest.

Omdat criminelen ook in staat zijn gebleken de echte invoermondjes na te maken, was er extra beveiliging nodig. Bij moderne varianten blokkeert de pinautomaat zodra iemand probeert de echte invoermond te verwijderen.

• Het is altijd veiliger om een automaat binnen een bank of winkel te gebruiken dan een buitenautomaat. Fraudeurs hebben enige tijd nodig om een lezer aan te brengen. Dat is buiten makkelijker dan binnen.

• Let op mensen die te dichtbij staan; ze kunnen proberen de pincode af te lezen.

• Als een pincode wordt ingetoetst, scherm dan altijd de invoer met de andere hand af. De invoer kan dan niet afgelezen worden met een camera.

• Check het banksaldo zeer regelmatig. Als er transacties plaatsvinden die onbekend zijn, moet de rekening direct geblokkeerd worden.

• Valse frontjes lopen vaak minder soepel dan de echte. Als een pas een paar keer terug lijkt te komen, kan het om een vals frontje gaan. Breek de transactie af en neem contact op met de bank.

• Stel een opnamelimiet in. Er kan dan niet meer dan een bepaald bedrag per dag gepind worden. De klant moet in dit geval wel zijn rekening regelmatig controleren. Anders kan het gestolen bedrag toch flink oplopen.