politiespreekuur

iedere donderdag van 13.30 tot 15.00 uur in dorpscentrum "de Wieken", Molenstraat 15 te Vaassen.

vrijdag 17 februari 2012

Ook met carnaval geen druppel

Hoe langer alcohol drinken uitgesteld wordt, hoe kleiner de kans dat veel alcohol een gewoonte wordt.

Het kan zo maar. U staat in een konijnenpak met een stel vrienden en de kinderen te genieten. Uw favoriete carnavalsschlager zet als vanzelf uw hele lijf in beweging en de buurman komt langs met een plateautje bier. Uw zoon van 14 jaar is in een zelfde konijnenpak niet van u te onderscheiden. Terloops neemt hij ook een glas. Denkt u dan onmiddellijk aan 'geen 16, geen druppel' of laat u het deze keer gaan?

Wist u, dat carnaval naast de feestdagen en de zomervakantie één van de meest gebruikelijke momenten is, waarop kinderen hun eerste glas alcohol drinken? Dat is logisch, want alcohol en carnaval zijn sterk met elkaar verbonden. De sfeer is erg losjes en de sociale controle van ouders of andere volwassenen is laag.


Alcohol drinken uitstellen

Het moment waarop een kind het eerste glas drinkt, is de start van een patroon van vaker en steeds meer drinken. Gemiddeld is een kind na dat eerste glas binnen anderhalf jaar voor het eerst dronken. En niet meer drinken of matigen wordt dan steeds moeilijker. Hoe langer alcohol drinken uitgesteld wordt, hoe kleiner de kans dat veel alcohol een gewoonte wordt.

Alcohol is namelijk schadelijk voor de hersenen, die nog in ontwikkeling zijn en pas rond het 24ste jaar zijn volgroeid. Noodzakelijke verbindingen ontstaan tussen zenuwcellen in verschillende delen van de hersenen. Alcohol remt deze groei.


Wat kunt u doen?

* Spreek van tevoren af dat uw kind tijdens het carnaval niet drinkt.
* Maak ook met de volwassenen met wie u op stap gaat de afspraak dat
zij uw kind geen alcohol aanbieden.
* Ook een scheutje alcohol in de 7-up geeft uw kind het idee dat alcohol best
kan op deze leeftijd!
* Blijkt bij thuiskomst dat uw kind toch gedronken heeft, bespreek dit dan de
volgende dag op een rustig moment.
* Geef duidelijk aan dat u niet wilt dat uw kind drinkt.

vrijdag 10 februari 2012

Onderzoek brandstichting afgerond

De politie heeft het onderzoek naar meerdere brandstichtingen in Vaassen afgerond. Er ontstonden branden aan coniferenhagen, een fiets en een bouwkeet. De politie stelde een onderzoek in en heeft twee jongens uit Vaassen aangehouden. Tegen hen wordt proces-verbaal opgemaakt.

De branden vonden op donderdag 12, vrijdag 13 en zondag 15 januari plaats. Aan de Jasmijnstraat, Poelweg en de Jonasweg ontstond er brand in coniferenhagen. Aan de Veenweg raakte een bouwkeet beschadigd door brand en aan de Schaarpan ontstond er brand aan een fiets.

De politie stelde een onderzoek in en kwam de jongens van 17 en 18 jaar op het spoor. De 17-jarige jongen is op dinsdag 31 januari aangehouden. Hij heeft een verklaring afgelegd en kon na het onderzoek weer naar huis. De politie vervolgde het onderzoek en de 18-jarige jongen is maandag 6 februari aangehouden. Hij is donderdag voorgeleid bij de rechter-commissaris en in bewaring gesteld.