politiespreekuur

iedere donderdag van 13.30 tot 15.00 uur in dorpscentrum "de Wieken", Molenstraat 15 te Vaassen.

maandag 15 augustus 2011

De scholen zijn weer begonnen

Kinderen blijven kwetsbare groep in verkeer


‘De scholen zijn weer begonnen!’. Met deze slogan vestigt Veilig Verkeer Nederland (VVN) jaarlijks de aandacht op de jeugd die na de vakantie weer deel gaat nemen aan het verkeer. Deze campagne moet er voor zorgen dat alle weggebruikers rekening houden met drommen schoolgaande kinderen tijdens (onder andere) de ochtendspits. En niet ten onrechte, zo blijkt uit de cijfers.

Ieder jaar in augustus/september raken veel kinderen tot veertien jaar betrokken bij een verkeersongeval. Eén op de drie hiervan is onderweg naar school, of komt er juist vandaan. Kinderen blijven een kwetsbare groep in het verkeer. Een kind is namelijk nog niet goed in staat risico’s in te schatten en overzicht te houden. Twee zaken die zeker in het verkeer van levensbelang zijn. VVN raadt ouders aan hun kinderen goed voor te bereiden op de dagelijks af te leggen schoolroute. Zodra kinderen weten waar de gevaren liggen, vallen er beduidend minder slachtoffers.

Andere weggebruikers moeten echter ook weer wennen aan de stoet scholieren die dagelijks de weg op gaat. VVN richt zich dan ook uitdrukkelijk tot hen. Zeker jonge kinderen en groepen scholieren zijn onvoorspelbare weggebruikers. Een ongeluk zit dus in een klein hoekje.

Jaarlijks vallen er 35 doden te betreuren onder kinderen die onderweg zijn naar school. Daarnaast belanden er ook nog eens 600 scholieren in het ziekenhuis na een verkeersongeval.

De actie van VVN duurt nog tot en met 23 september. Scholieren in schoolregio Midden zijn de eerste die de weg naar de schoolbanken weer moeten vinden. Zij beginnen 15 augustus. De laatste regio (regio Noord) opent 5 september weer haar deuren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten