politiespreekuur

iedere donderdag van 13.30 tot 15.00 uur in dorpscentrum "de Wieken", Molenstraat 15 te Vaassen.

woensdag 12 oktober 2011

pas op voor "zakkenrollers"

Het zal je maar gebeuren: tijdens het bezoek aan een braderie/markt of in een winkel/warenhuis ontdek je opeens dat je portemonnee gerold is. Dat is dan heel erg jammer, want je bent je geld en eventuele bankpassen kwijt! Maar het idee dat er iemand aan je heeft gezeten, of dicht bij je in de buurt is geweest, is voor veel mensen nog vervelender. Het is een schrale troost maar............ iedereen kan slachtoffer worden van zakkenrollerij.

Zakkenrollers slaan bij voorkeur toe op drukke locaties, zoals warenhuizen, winkelstraten, markten, pleinen, (sport)evenementen en de bus en trein. Allemaal plaatsen waar veel mensen bij elkaar zijn en waar de aandacht wordt afgeleid door allerlei andere zaken.

De volgende tips kunnen misschien voorkomen dat je het slachtoffer van zakkenrollers wordt of dat je bankrekening geplunderd wordt.

■ Stop portemonnee, portefeuille of contant geld bij voorkeur in een binnenzak. Liefst een zak die met een rits of knopen dicht kan en die tegen het lichaam aan zit.
■ Neem niet teveel contant geld mee.
■ Let heel goed op in gedrang en ook wanneer iemand tegen je aanloopt. Zakkenrollers werken vaak met meerdere personen samen. Als de één je afleidt, kan een ander toeslaan.
■ Bewaar bankpas en pincode nooit bij elkaar, nog beter is de pincode uit het hoofd te leren.
■ Maak het afkijken van de pincode onmogelijk, scherm tijdens het intoetsen je pincode af door bijvoorbeeld je hand erboven te houden.
■ Geef NOOIT je pinpas uit handen, ook niet in een winkel.
■ Neem geen waardevolle goederen mee die je toch niet nodig hebt. Dure juwelen of horloges zijn buitenkansjes voor zakkenrollers.
■ Houd altijd je tas in de gaten en stop er bij voorkeur geen portemonnee in. Draag je tas vast onder de arm of met de riem schuin over het lichaam. Draag de klep van de tas altijd naar het lichaam toe, de klep naar buiten maakt het erg makkelijk om in de tas te komen.
■ Rugzakken zijn een mooi doelwit voor zakkenrollers. Met een scheermesje snijden ze in een fractie van een seconde de achterkant open en waardepapieren of geld ben je kwijt voordat je er erg in hebt.
■ Is je portemonnee, ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch gerold, blokkeer dan zo snel mogelijk de bankpas(sen).
■ Tot slot..... doe altijd aangifte bij de politie!

[bericht verscheen eerder op 14 mei 2010]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten