politiespreekuur

iedere donderdag van 13.30 tot 15.00 uur in dorpscentrum "de Wieken", Molenstraat 15 te Vaassen.

maandag 7 juni 2010

Veilig buitenspelen

Ieder jaar [sinds 1994] wordt in Nederland een straatspeeldag gehouden. Op die dag worden overal in ons land straten afgesloten voor het verkeer, zodat kinderen er zonder gevaar naar hartenlust kunnen spelen. Door het afsluiten van straten wordt de aandacht gevraagd van oa. buurt-/wijkbewoners, buurt-/wijkgebruikers en gemeente. Elke straat, wijk/buurt of school kan meedoen met als doel de eigen omgeving veiliger en kindvriendelijker te maken.

Kinderen spelen graag buiten. In veel wijken/buurten wordt buiten spelen helaas steeds gevaarlijker door het verkeer. Vooral auto's rijden vaak [veel] te hard in woonwijken. Dit leidt regelmatig tot verkeersongevallen waarbij kinderen betrokken zijn.

De Nationale Straatspeeldag vraagt op een speelse manier aandacht voor een kindvriendelijke inrichting van buurten en straten. De actie doet een beroep op wijk-/buurtbewoners en wijk-/buurtgebruikers om hun verkeersgedrag kritisch te bekijken. De organisaties nodigen veelal vertegenwoordigers van de gemeente uit om bij de actie aanwezig te zijn. De gemeente kan zo op een directe manier in gesprek komen met kinderen en ouders uit een buurt of straat. De problemen die kinderen en ouders in hun buurt of straat ervaren, kunnen dan besproken worden en er kunnen oplossingen en ideeën aangedragen worden. Uit voorgaande straatspeeldagen blijkt dat het contact dat op deze wijze gelegd wordt tussen buurten en gemeente vaak leidt tot aanpassingen en verbeteringen, bijvoorbeeld snelheidsbeperkende maatregelen, veilige oversteekplaatsen of gewoon meer speelruimte. Een straatspeeldag maakt buurtbewoners bewuster van hun verkeersgedrag.

Afgelopen woensdag, 2 juni, was de editie 2010. Op de bike bezocht ik een drietal locaties waar de straatspeeldag werd georganiseerd. Zonder last te hebben van al dat “vervelende” verkeer werd er door veel kinderen met heel veel plezier op straat gespeeld. Voor mij een mooie gelegenheid om, naast kennis te maken met kinderen, ouders, wijkbewoners en -gebruikers, te horen wat er op het gebied van verkeersveiligheid "speelt" in de wijk.

Gieterij, Vaassen
Als eerste een bezoek gebracht aan de Gieterij in de nieuwe wijk Vulcanus in Vaassen. Op een met verkeersborden en hekken afgezette straat genoten ruim 25 kinderen van de diverse spelletjes en het waterspuiten met de brandweer. Daarnaast werd van bijna alle kinderen het gezicht mooi geschminkt.


Seringenhof, Vaassen
In de wijk Berkenoord 2 was een flink gedeelte van de Seringenhof afgesloten voor het verkeer. Het gedeelte tussen de Cederhof en Wilgenhof was vanmiddag het domein van de kinderen. Spelen op straat, schilderen, springen op het springkussen; alles was mogelijk.


Ds. van Rhijnstraat, Emst
Als laatste een bezoek gebracht aan de straatspeeldag In Emst. Op de Ds. Van Rhijnstraat was het een drukte van belang. Ongeveer 140 kinderen namen deel aan diverse spelletjes. Ze konden o.a. blik gooien, steltlopen, stok vangen, spijker poepen, sjoelen, etc. Er stond ook een springkussen en een pannakooi om in te voetballen.

Uiteraard moeten kinderen ook op andere dagen dan de straatspeeldag veilig buiten kunnen spelen of veilig naar school kunnen. Mochten er locaties in uw buurt/wijk zijn die verkeersonveilig zijn en waar de politie d.m.v. gerichte verkeerscontroles bij kan dragen aan de verkeersveiligheid, laat het mij dan weten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten