politiespreekuur

iedere donderdag van 13.30 tot 15.00 uur in dorpscentrum "de Wieken", Molenstraat 15 te Vaassen.

vrijdag 8 oktober 2010

ANWB Streetwise: kinderen en verkeersveiligheid

Kinderen en verkeersveiligheid; gezien mijn beroep een onderwerp wat natuurlijk mijn aandacht trekt. Zeker als vrijwilligers/verkeersouders van een basisschool initiatieven ontplooien met als doel de verkeersveiligheid voor leerlingen van de basisschool te verhogen. Vandaag vond er op obs de Rotonde een verkeersaktiviteit plaats, reden voor mij om vanochtend een bezoek te brengen aan de school aan de Potgieterstraat, waar ANWB streetwise op bezoek kwam.

ANWB Streetwise is een verkeersprogramma gericht op het trainen van de verkeersvaardigheden van kinderen op de basisschool. De opzet is aansprekend, enerverend en praktisch. Het programma is daardoor zowel voor de ouders, als de scholen een belangrijke hulp bij het verkeersvaardig maken van kinderen. Om goed aan te sluiten bij de vaardigheden en leefwereld van de kinderen, bestaat ANWB Streetwise uit vier onderdelen: Toet toet, Blik en klik, Hallo auto en Trapvaardig. Elke leeftijdsgroep krijgt dus een programma op maat.

Op de Potgieterstraat voor de school vond het onderdeel HALLO AUTO plaats. Dit onderdeel van Streetwise werd door mij bezocht en bekeken. Hallo auto is gericht op de leerlingen van groep 5 en 6.Alles draait hier om het leren inschatten van de remweg van de auto. Wat is bijvoorbeeld de invloed van de reactietijd op de remafstand?
Om dit goed over te brengen, moesten de kinderen op de bijrijderstoel plaatsnemen in de ANWB streetwise lesauto. Nadat de ANWB instructeur de auto op snelheid had gebracht moesten ze, na een vlagsignaal, zelf remmen! Dankzij de dubbelbediening konden ze zelf ervaren hoe lang een remweg is. Verder was er natuurlijk aandacht voor het belang van het op de juiste wijze dragen van de autogordel en het gebruik van een kinderzitje/zitverhoger.

Met name het [op de juiste wijze] gebruiken van de autogordel verdient steeds weer de aandacht van ouders en/of verzorgers. Vanmorgen bleek weer dat [te] veel leerlingen gewezen moesten worden op het juiste gebruik van de autogordel.

Kijk voor meer informatie op ANWB Streetwise

Geen opmerkingen:

Een reactie posten