politiespreekuur

iedere donderdag van 13.30 tot 15.00 uur in dorpscentrum "de Wieken", Molenstraat 15 te Vaassen.

woensdag 30 juni 2010

TIPS VOOR ONBEZORGDE VAKANTIE

Waar moet u aan denken als u met vakantie gaat? En waar moet u aan denken als u met vakantie bent? Dat is nogal wat. Dat is zelfs zoveel dat het mij goed leek het allemaal maar eens op een rijtje te zetten. Natuurlijk probeert de politie, ook gedurende de vakantieperiodes, alles in het werk te stellen om zoveel mogelijk misdrijven te voorkomen. U kunt hier zelf ook een grote bijdrage aan leveren. Veel vormen van criminaliteit worden gepleegd door de gelegenheidsdief. Wanneer u dus iets doet aan het verminderen van die gelegenheid, dan kunt u zich een hoop ellende besparen.

Hoe minder gelegenheid, hoe minder misdrijven
Hoe u zo min mogelijk gelegenheid geeft, staat hieronder vermeld. Er is ’n overzichtelijk lijstje gemaakt waaraan u moet denken. Wat u moet doen. Kruis aan wat voor u van belang is en probeer u er aan te houden. Ik wens u een prettige vakantie

Thuis
*Als u uw woning verlaat, al is het maar even, sluit ramen en deuren dan af. Vergeet ook de ramen en deuren op de eerste etage niet.
*Berg sleutels van raam- en deursloten goed op en niet vlak in de buurt van beweegbare ramen en deuren.
*Berg reservesleutels op of leg ze in een kluis en doe er beslist geen label aan.
*Waarschuw uw buren wanneer u weg gaat en terugkomt.
*Laat eventueel hun (2e) auto parkeren op uw oprit.
*Berg opklimmateriaal zoals ladder, tuinmeubilair, altijd op of leg deze deugdelijk vast.
*Regelmatig de post uit de brievenbus laten halen tijdens uw afwezigheid.
*Tuin en planten tijdens uw langdurige afwezigheid laten verzorgen. Een onverzorgde tuin, hoog gras, verdorde planten in de vensterbank enz., geven aan dat de bewoners langdurig afwezig zijn.
*Zorg dat uw huis een bewoonde indruk maakt. Laat uw huis er uitzien alsof u nog aanwezig bent.
*Laat met behulp van schakelklokken verlichting aan- en uitgaan. Bewaar reservelampen in de meterkast.
*Merk en registreer uw waardevolle goederen. Voorzie deze goederen zo mogelijk van een uniek merkteken: uw postcode + huisnummer.
*Heeft u een diefstalgevoelige auto monteer dan een startonderbreker in het voertuig.
*Schaf voor kostbaarheden en waardevolle documenten een inbraakwerend kastje aan.
*Laat uw eigendomspapieren zoals bijvoorbeeld kopie deel III niet rondslingeren.
*Als u weg gaat: de buitenverlichting niet uitschakelen.
*Geen touwtje uit de brievenbus laten hangen of een sleutel in een bloempot leggen.
*Waardevolle goederen niet zo uitnodigend neerzetten, dat ze vanaf buiten goed zichtbaar zijn.
*Geen bericht op de deur achterlaten waarop vermeld staat dat u weg bent of dat de sleutel bij de buren ligt.
*Niet vermelden op uw antwoordapparaat dat u weg bent.
*Geen (auto)sleutels, autopapieren e.d. in uw jas aan de kapstok laten zitten op korte afstand van de brievenbus. Dit in verband met hengelen door de brievenbus.
*De planten niet van de vensterbank halen als u lang weggaat.
*Wandcontactdozen in uw tuin niet onder spanning laten staan.
*Geen (tuin)gereedschap rondom uw woning laten liggen.
*Uw schuur of berging niet onafgesloten laten.
*Geen sleutels in raam en/of deursloten laten zitten.

Onderweg
*Als u ergens parkeert af aanlegt sluit dan uw auto/caravan of boot goed af. Laat er nooit geld of waardepapieren in achter.
*Laat niet iedereen zien wat u bij u heeft. Camera’s, kijkers, radio’s dus niet in ’t zicht achterlaten.
*Waardepapieren, paspoort en geld niet zichtbaar bij u dragen.

Op het vakantieadres• Sluit auto/boot/caravan/hotelkamer/hut goed af.
*Waardevolle goederen of voorwerpen meenemen of in bewaring geven.
*Op plaatsen waar het druk is, het strand bijvoorbeeld, moet u zo min mogelijk bij u hebben. Vooral geen sieraden of waardepapieren.
*Bewaar cheques en betaalpas altijd gescheiden.
*Schrijf de pincode van uw betaalpas nergens op.

En denk ook nog even hieraan:
*Vertel familie en kennissen wanneer en waar u met vakantie bent. Zorg ervoor dat ze in geval van nood uw woning in kunnen. Vraag ze een beetje op te letten. Geef ze treinen, vliegnummers door van vertrek en aankomstpunten. Geef merk, type en kenteken van uw auto op.
*Schakel elektrische apparaten uit en sluit gas- en waterkraan af.
*Houd u verre van drugs. In vele landen staan er jarenlange gevangenisstraffen voor.
*Noteer uw bloedgroep, resusfactor,allergie, vaccinaties en eventueel gebruik van medicamenten.
*Oriënteer u op uw vakantiebestemming op aanwezige vluchtwegen.

Ik wens u een prettige vakantie.

woensdag 23 juni 2010

In verband met vakantie tijdelijk geen wijkspreekuur

In verband met de vakantieperiode is er in juli en augustus geen inloop-/wijkspreekuur. Sinds begin dit jaar houden de wijkagenten John Elskamp (Vaassen Zuid-West) en Ton Weijland (Vaassen Noord-Oost/ Emst) iedere donderdag van 13.30 uur tot 15.00 uur spreekuur voor alle wijkbewoners.

Het inloop-/wijkspreekuur wordt gehouden in het dorpscentrum ‘de Wieken’ aan de Molenstraat 15 in Vaassen. Dankzij de medewerking van de stichting vrijwillige hulpdienst Vaassen en het dorpscentrum ‘de Wieken’ houden de wijkagenten elke donderdag een spreekuur. Het spreekuur blijkt in een behoefte te voorzien. Diverse mensen hebben inmiddels gebruik gemaakt van dit wekelijkse contactmoment.
In verband met de vakantieperiode worden er in de maanden juli en augustus geen inloop-/wijkspreekuur gehouden.

Met de betrokken partijen vindt er binnenkort een evaluatie plaats. Bij een positieve uitkomst van deze evaluatie zal het inloop-/wijkspreekuur in september worden hervat.

Tijdens de zomermaanden kunt u voor contact met één van de wijkagenten wel een afspraak maken via het teamsecretariaat van de politie Epe via het telefoonnummer 0900-8844.

zaterdag 19 juni 2010

Vrouw gewond na eenzijdig ongeval

Een 33-jarige vrouw uit Vaassen is vrijdagavond 18 juni gewond geraakt na een eenzijdig verkeersongeval. De vrouw zat als passagier in de auto en is met ernstig letsel aan haar arm overgebracht naar het ziekenhuis. De bestuurder bleek onder invloed van alcohol en werd aangehouden.

Het ongeval gebeurde rond 21:50 uur. Een 46-jarige automobilist uit Vaassen reed over de Kouwenaarsweg in Vaassen en verloor door onbekende oorzaak de controle over de auto. De auto raakte een boom en kwam vervolgens in een sloot tot stilstand. De 46-jarige bestuurder kon uit de auto komen. De 33-jarige passagier zat bekneld in het voertuig en moest door de brandweer worden bevrijd. Zij raakte onder andere gewond aan haar arm en werd door een ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Uit een blaastest op straat bleek dat de bestuurder onder invloed was. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar hij een promillage blies van 1.1. De politie onderzoekt de exacte toedracht van het ongeval. Het rijbewijs van de automobilist is ingevorderd.

vrijdag 18 juni 2010

Politie onderzoekt brand in schuur

De politie stelt een onderzoek in naar een schuurbrand aan de Woestijnweg in Vaassen.

Op zondagavond 13 juni j.l. vlak na 20:00 uur ontvingen politie en brandweer een melding over de schuurbrand. De schuur hoorde bij een vrijstaande woning. Er zouden twee jongens zijn gezien die rond de tijd dat de brand begon wegliepen.

De politie heeft een onderzoek ingesteld en vraagt getuigen die de politie nog niet hebben gesproken, om contact op te nemen via 0900-8844.

De brandweer heeft de brand geblust.

maandag 7 juni 2010

Veilig buitenspelen

Ieder jaar [sinds 1994] wordt in Nederland een straatspeeldag gehouden. Op die dag worden overal in ons land straten afgesloten voor het verkeer, zodat kinderen er zonder gevaar naar hartenlust kunnen spelen. Door het afsluiten van straten wordt de aandacht gevraagd van oa. buurt-/wijkbewoners, buurt-/wijkgebruikers en gemeente. Elke straat, wijk/buurt of school kan meedoen met als doel de eigen omgeving veiliger en kindvriendelijker te maken.

Kinderen spelen graag buiten. In veel wijken/buurten wordt buiten spelen helaas steeds gevaarlijker door het verkeer. Vooral auto's rijden vaak [veel] te hard in woonwijken. Dit leidt regelmatig tot verkeersongevallen waarbij kinderen betrokken zijn.

De Nationale Straatspeeldag vraagt op een speelse manier aandacht voor een kindvriendelijke inrichting van buurten en straten. De actie doet een beroep op wijk-/buurtbewoners en wijk-/buurtgebruikers om hun verkeersgedrag kritisch te bekijken. De organisaties nodigen veelal vertegenwoordigers van de gemeente uit om bij de actie aanwezig te zijn. De gemeente kan zo op een directe manier in gesprek komen met kinderen en ouders uit een buurt of straat. De problemen die kinderen en ouders in hun buurt of straat ervaren, kunnen dan besproken worden en er kunnen oplossingen en ideeën aangedragen worden. Uit voorgaande straatspeeldagen blijkt dat het contact dat op deze wijze gelegd wordt tussen buurten en gemeente vaak leidt tot aanpassingen en verbeteringen, bijvoorbeeld snelheidsbeperkende maatregelen, veilige oversteekplaatsen of gewoon meer speelruimte. Een straatspeeldag maakt buurtbewoners bewuster van hun verkeersgedrag.

Afgelopen woensdag, 2 juni, was de editie 2010. Op de bike bezocht ik een drietal locaties waar de straatspeeldag werd georganiseerd. Zonder last te hebben van al dat “vervelende” verkeer werd er door veel kinderen met heel veel plezier op straat gespeeld. Voor mij een mooie gelegenheid om, naast kennis te maken met kinderen, ouders, wijkbewoners en -gebruikers, te horen wat er op het gebied van verkeersveiligheid "speelt" in de wijk.

Gieterij, Vaassen
Als eerste een bezoek gebracht aan de Gieterij in de nieuwe wijk Vulcanus in Vaassen. Op een met verkeersborden en hekken afgezette straat genoten ruim 25 kinderen van de diverse spelletjes en het waterspuiten met de brandweer. Daarnaast werd van bijna alle kinderen het gezicht mooi geschminkt.


Seringenhof, Vaassen
In de wijk Berkenoord 2 was een flink gedeelte van de Seringenhof afgesloten voor het verkeer. Het gedeelte tussen de Cederhof en Wilgenhof was vanmiddag het domein van de kinderen. Spelen op straat, schilderen, springen op het springkussen; alles was mogelijk.


Ds. van Rhijnstraat, Emst
Als laatste een bezoek gebracht aan de straatspeeldag In Emst. Op de Ds. Van Rhijnstraat was het een drukte van belang. Ongeveer 140 kinderen namen deel aan diverse spelletjes. Ze konden o.a. blik gooien, steltlopen, stok vangen, spijker poepen, sjoelen, etc. Er stond ook een springkussen en een pannakooi om in te voetballen.

Uiteraard moeten kinderen ook op andere dagen dan de straatspeeldag veilig buiten kunnen spelen of veilig naar school kunnen. Mochten er locaties in uw buurt/wijk zijn die verkeersonveilig zijn en waar de politie d.m.v. gerichte verkeerscontroles bij kan dragen aan de verkeersveiligheid, laat het mij dan weten.