politiespreekuur

iedere donderdag van 13.30 tot 15.00 uur in dorpscentrum "de Wieken", Molenstraat 15 te Vaassen.

donderdag 10 maart 2011

zonder HELER geen STELER



Wie zit er achter dit initiatief?
De politie is samen met het Openbaar ministerie en de advertentiesites dit initiatief gestart om burgers bewuster te maken van heling en hun eigen rol daarin te benadrukken. Via het serienummer kunnen consumenten op eenvoudige wijze via internet controleren of een goed als gestolen geregistreerd staat.

Meer tips over veilig handelen via advertentiesites leest u in de brochure die is opgesteld in samenwerking met Digibewust en de advertentiesites.

Waarom kan ik alleen bij bepaalde producten checken of ze gestolen zijn?
Om producten goed te kunnen traceren en identificeren is een serienummer noodzakelijk. Een serienummer is immers een uniek nummer dat identiek ogende producten van elkaar onderscheidt. Mocht u onverhoopt slachtoffer worden van diefstal, dan is het belangrijk dat u, behalve het typenummer, ook het serienummer laat opnemen in uw aangifte bij de politie.
Alleen goederen waarvan aangifte is gedaan op of na 1 januari 2010 zijn opgenomen.

Hoe betrouwbaar is de check?
De check is een middel om na te gaan of het product bij de politie als geregistreerd staat. Echter is het belangrijk te realiseren dat er bijvoorbeeld nog geen aangifte is gedaan op het moment dat u de gegevens checkt. Gebruik daarom ook altijd uw gezonde verstand. Een aanbieding die te mooi is om waar te zijn, is dit vaak ook. Wees ook extra alert als de verkoper haast heeft bij de verkoop of als de verhalen onlogisch zijn.

Veel mensen staan wel eens voor de keus om een fiets, mobiele telefoon of een auto te kopen voor een prijs die eigenlijk te mooi is om waar te zijn.
Er is een kans dat deze goederen dan gestolen zijn. Iedereen die iets via een advertentiesite wil kopen, kan nu checken of een aangeboden goed als gestolen geregistreerd staat bij de politie. U heeft alleen het serienummer van het aangeboden product nodig.
Deze kunt u eenvoudig opvragen bij de verkoper.


Hoe werkt het checken?
Stap 1: Vraag de aanbieder om het serienummer.

Stap 2: Voer het serienummer in op www.stopheling.nl

■Als het ingevoerde serienummer geen resultaat oplevert, staat het niet geregistreerd. Blijft u toch alert, bijvoorbeeld als de prijs niet in verhouding staat met het aangeboden product.

■Als het ingevoerde serienummer overeenkomt met een artikel dat als gestolen geregistreerd staat, krijgt u automatisch een scherm te zien waar u de naam van de site, het advertentienummer en het e-mailadres van de aanbieder kunt invullen. Het is niet nodig om de betreffende site hierover te informeren, dit doet de politie. Wanneer de politie een onderzoek instelt en duidelijk wordt dat het goed als gestolen geregistreerd staat, neemt de politie contact op met de advertentiesite.

Stap 3: Controleer, wanneer u het product gaat ophalen, of het serienummer overeenkomt met het nummer waarmee u de check heeft gedaan.

Let op:
De check is een middel om na te gaan of het product bij de politie als gestolen geregistreerd staat. Het kan zijn dat er bijvoorbeeld nog geen aangifte is gedaan op het moment dat u de gegevens checkt. Gebruik daarom ook altijd uw gezonde verstand. Een aanbieding die te mooi lijkt om waar te zijn, is dit vaak ook. Wees ook extra alert als de verkoper haast heeft bij de verkoop of onlogische of niet kloppende verhalen vertelt.

Noteren serienummers eigendommen
Om te weten welk specifiek product precies van u is, is het belangrijk dat u de serienummers van uw eigendommen noteert en bewaart. U kunt dit nu eenvoudig doen door gebruik te maken van het hier te downloaden formulier. Bij de aankoop van goederen wordt bij een aantal winkels het serienummer op de aankoopnota vermeld.

meer ............

bron: www.politie.nl en www.stopheling.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten