politiespreekuur

iedere donderdag van 13.30 tot 15.00 uur in dorpscentrum "de Wieken", Molenstraat 15 te Vaassen.

donderdag 31 maart 2011

DENK NA!

De rappers van K-liber4life en zanger Michael Bryan hebben een nummer "Denk Na!" gemaakt over geweld tegen hulpverleners. Waarom? Omdat het te gek voor woorden is hoe agressief ambulancepersoneel, brandweerlieden, politieagenten, buschauffeurs, onderwijzers en al die anderen met een publieke taak vaak worden behandeld.

Van spugen tot schoppen, van schelden tot slaan: deze mensen krijgen nog al eens agressie en geweld over zich heen terwijl ze hun werk proberen te doen. Van wie? Van allerlei mensen, helaas. En ook van jongeren, met name als die dronken zijn of stoer willen doen.

K-liber4life en Michael Bryan roepen daarom jongeren op om eerst even na te denken. Want diegene die daar zijn werk loopt te doen, helpt andere mensen. En is zelf ook een mens.

De videoclip is officieel gelanceerd met een optreden van K-liber4life en Michael Bryan tijdens het politiecongres 'Agressie, geweld en het politiewerk', op woensdag 30 maart in de Sparrenhorst te Nunspeet.


Klik hier voor de videoclip.

Aanhouding ivm dealen van drugs

Gisteren, woensdag 30 maart 2011, heeft de politie in Vaassen tijdens een "drugsaktie" een 40-jarige Vaassenaar aangehouden.

De man wordt ervan verdacht in drugs te hebben gehandeld. Bij zijn aanhouding werden meerdere zakjes speed [harddrugs] aangetroffen.

De man, die momenteel geen vaste woon- of verblijfplaats heeft, wordt ervan verdacht vanuit een woning van een vriend aan de Bothastraat te Vaassen drugs te hebben gedeald. De politie kreeg klachten over het dealgedrag van de man.

Tijdens de "drugsaktie" werden enkele klanten [twee 16-jarige jongens uit Vaassen en twee mannen van 32 en 38 jaar uit Wezep] aangehouden. Kort daarop werd de 40-jarige verdachte aangehouden.

De aangehouden klanten werden na verhoor in vrijheid gesteld. De 40-jarige verdachte blijft voor nader onderzoek ingesloten en wordt morgen voorgeleid bij justitie in Zutphen.

Geen bon, maar opvoedkundig gesprek

U rijdt te hard en dat vinden wij niet leuk. Deze zin kregen dinsdagochtend 29 maart een groot aantal autobestuurder/-bestuurster te horen van kinderen tijdens een snelheidscontrole op de Krugerstraat. De controle werd gehouden met leerlingen van groep 6 van OBS de Rotonde. Een controle die was georganiseerd door de verkeersouders van genoemde school.

Het is een feit dat er op de verschillende schoolroutes vaak harder wordt gereden dan de toegestane 30 km/u. Normaal gesproken is een snelheidsovertreding goed voor een geldboete. Vandaag bestond de boete echter uit een "opvoedkundig gesprek" met één van de leerlingen.

Even na 08.30 uur maakte mijn collega Tessa Hadderingh en ik kennis met de leerlingen uit groep 6 van OBS de Rotonde. Na een korte uitleg over het doel van de ochtend en de manier waarop e.e.a. zou plaatsvinden zijn wij, samen met één van de verkeersouders, met het eerste groepje kinderen naar de Krugerstraat gelopen en zijn we begonnen aan de controle.

Van alle passerende auto's werd de snelheid gemeten. De auto's die te snel reden kregen een stopteken en werden aan de kant gezet, waarna de kinderen de bestuurder en/of bestuurster wezen op de gereden snelheid met daarbij het vriendelijke maar dringende verzoek om zich te houden aan de maximum snelheid en in het vervolg extra alert te zijn op de gereden snelheid. Naast een "korte preek" kreeg de desbetreffende bestuurder/bestuurster nog een flyer uitgereikt met daarop enige informatie over de gevaren van te hard rijden.

Tot ongeveer 11.00 uur werd er gecontroleerd, waarbij de leerlingen zelf ook de gelegenheid kregen om de snelheid van auto's te meten. Na de controle werd er nog even kort nagepraat in de klas. Iedereen was het er over eens dat het een leuke, leerzame maar vooral nuttige ochtend is geweest.

woensdag 23 maart 2011

Nieuwe jongerensite politie



De politie Noord- en Oost-Gelderland lanceerde op dinsdag 22 maart een nieuwe jongerensite over veiligheid. Brommers, loverboys of pesten op internet; op www.vraaghetdepolitie.nl vinden jongeren 101 vragen en antwoorden over veiligheid.

Voor wie?
Jongeren tussen de 12 en 16 jaar zijn voor de politie een lastig bereikbare groep. Uit onderzoek werd duidelijk dat zij worstelen met allerlei veiligheidsvragen.
Mag je je brommer opvoeren? Hoe zit het nou met loverboys? Wat moet je doen als je gepest wordt op internet? Het antwoord op dit soort vragen horen ze graag van de politie, omdat ze de politie als een betrouwbare bron zien.

Wat?
De informatie op vraaghetdepolitie.nl sluit goed aan bij wat de jeugd wil weten. Jongeren hebben zelf aangegeven wat hun vragen zijn, en die zijn door de politie op de site gezet. Alle vragen zijn ingedeeld op onderwerp.
Op de site staan veel korte films, die ook antwoord geven op vragen van jongeren.

Bezoekers kunnen niet alleen zoeken naar antwoorden, maar ook rechtstreeks een vraag aan de politie stellen. Zo is de site interactief en is het ook mogelijk de site steeds aan te vullen met nieuwe vragen. Alle vragen komen centraal binnen bij de zogenaamde ‘backoffice’ bij de politie Haaglanden.

Algemene vragen publiceert de politie direct op de site, zodat ook andere jongeren de antwoorden zien. Persoonlijke vragen beantwoordt de backofficemedewerker persoonlijk. En als het kan anonimiseert en herschrijft de politie ze tot een algemene vraag.

Waarom eigenlijk?
Doel van de site is om jongeren aan het denken te zetten over veiligheid èn om hun vertrouwen in de politie te vergroten. Doordat de politie jongeren via de site de mogelijkheid biedt om een vraag aan de politie te stellen, ontdekt de politie nog beter wat er speelt onder jongeren.

Ook is de drempel voor jongeren zo veel lager om contact te zoeken met de politie. De politie hoopt jongeren via de site te kunnen helpen met vragen of problemen waar ze mee worstelen en de verwachting is dat de site beter aansluit bij hun manier van communiceren.

Daarnaast blijft de politie bijeenkomsten voor 12- tot en met 16-jarigen organiseren om te achterhalen wat hun vragen zijn over een bepaald thema. Doel hiervan is in contact te blijven met jongeren, de kloof tussen politie en jongeren verder te verkleinen en meer begrip en vertrouwen over en weer te creëren.

Door wie?
De site startte vanuit een samenwerking tussen korps Haaglanden en Bureau DOEN. Naast Haaglanden, werken nog vijf andere korpsen (Noord Holland Noord, Noord- en Oost-Gelderland, Rotterdam-Rijnmond, Limburg-Noord en Brabant Zuid-Oost) mee aan de ontwikkeling.

In Haaglanden en in Rotterdam-Rijnmond is de site al regionaal gelanceerd, de overige regio’s volgen nog. Na alle regionale lanceringen volgt de landelijke lancering in april. De bedoeling is dat jongeren uit heel Nederland straks informatie vinden en vragen stellen via de site. Het project is mogelijk gemaakt door een subsidie van het Programma Aanpak Cybercrime.

donderdag 10 maart 2011

zonder HELER geen STELER



Wie zit er achter dit initiatief?
De politie is samen met het Openbaar ministerie en de advertentiesites dit initiatief gestart om burgers bewuster te maken van heling en hun eigen rol daarin te benadrukken. Via het serienummer kunnen consumenten op eenvoudige wijze via internet controleren of een goed als gestolen geregistreerd staat.

Meer tips over veilig handelen via advertentiesites leest u in de brochure die is opgesteld in samenwerking met Digibewust en de advertentiesites.

Waarom kan ik alleen bij bepaalde producten checken of ze gestolen zijn?
Om producten goed te kunnen traceren en identificeren is een serienummer noodzakelijk. Een serienummer is immers een uniek nummer dat identiek ogende producten van elkaar onderscheidt. Mocht u onverhoopt slachtoffer worden van diefstal, dan is het belangrijk dat u, behalve het typenummer, ook het serienummer laat opnemen in uw aangifte bij de politie.
Alleen goederen waarvan aangifte is gedaan op of na 1 januari 2010 zijn opgenomen.

Hoe betrouwbaar is de check?
De check is een middel om na te gaan of het product bij de politie als geregistreerd staat. Echter is het belangrijk te realiseren dat er bijvoorbeeld nog geen aangifte is gedaan op het moment dat u de gegevens checkt. Gebruik daarom ook altijd uw gezonde verstand. Een aanbieding die te mooi is om waar te zijn, is dit vaak ook. Wees ook extra alert als de verkoper haast heeft bij de verkoop of als de verhalen onlogisch zijn.

Veel mensen staan wel eens voor de keus om een fiets, mobiele telefoon of een auto te kopen voor een prijs die eigenlijk te mooi is om waar te zijn.
Er is een kans dat deze goederen dan gestolen zijn. Iedereen die iets via een advertentiesite wil kopen, kan nu checken of een aangeboden goed als gestolen geregistreerd staat bij de politie. U heeft alleen het serienummer van het aangeboden product nodig.
Deze kunt u eenvoudig opvragen bij de verkoper.


Hoe werkt het checken?
Stap 1: Vraag de aanbieder om het serienummer.

Stap 2: Voer het serienummer in op www.stopheling.nl

■Als het ingevoerde serienummer geen resultaat oplevert, staat het niet geregistreerd. Blijft u toch alert, bijvoorbeeld als de prijs niet in verhouding staat met het aangeboden product.

■Als het ingevoerde serienummer overeenkomt met een artikel dat als gestolen geregistreerd staat, krijgt u automatisch een scherm te zien waar u de naam van de site, het advertentienummer en het e-mailadres van de aanbieder kunt invullen. Het is niet nodig om de betreffende site hierover te informeren, dit doet de politie. Wanneer de politie een onderzoek instelt en duidelijk wordt dat het goed als gestolen geregistreerd staat, neemt de politie contact op met de advertentiesite.

Stap 3: Controleer, wanneer u het product gaat ophalen, of het serienummer overeenkomt met het nummer waarmee u de check heeft gedaan.

Let op:
De check is een middel om na te gaan of het product bij de politie als gestolen geregistreerd staat. Het kan zijn dat er bijvoorbeeld nog geen aangifte is gedaan op het moment dat u de gegevens checkt. Gebruik daarom ook altijd uw gezonde verstand. Een aanbieding die te mooi lijkt om waar te zijn, is dit vaak ook. Wees ook extra alert als de verkoper haast heeft bij de verkoop of onlogische of niet kloppende verhalen vertelt.

Noteren serienummers eigendommen
Om te weten welk specifiek product precies van u is, is het belangrijk dat u de serienummers van uw eigendommen noteert en bewaart. U kunt dit nu eenvoudig doen door gebruik te maken van het hier te downloaden formulier. Bij de aankoop van goederen wordt bij een aantal winkels het serienummer op de aankoopnota vermeld.

meer ............

bron: www.politie.nl en www.stopheling.nl

dinsdag 8 maart 2011

Huiselijk geweld vroeg doorbreken

In 2010 zijn er bij de politie Noord- en Oost-Gelderland 730 aangiftes gedaan van huiselijk geweld, een daling ten opzichte van eerdere jaren. Mogelijke verklaring voor de daling is dat de hulpverlening in een vroeg stadium inzet op het doorbreken van de geweldspiraal. In 2011 wil de politie met de andere hulpverleningsorganisaties extra aandacht besteden aan huiselijk geweld zodat er meer incidenten uit de anonimiteit gehaald worden.

In 2008 kwamen er bij de politieregio Noord- en Oost-Gelderland 853 aangiftes van huiselijk geweld binnen. In 2009 waren dat er 837. In 2010 werd er 730 keer aangifte gedaan.
De politie hoopt dat de daling veroorzaakt wordt doordat samenwerkende hulpverleningsinstanties ernaar streven om in een zo vroeg mogelijk stadium hulpverlening op gang te brengen. Het uiteindelijke doel van de gezamenlijke aanpak is het stoppen van het geweld. Een voorbeeld van een gezamenlijk initiatief om geweld in een vroeg stadium te stoppen is de wet tijdelijk huisverbod. Deze is op 1 januari 2009 ingevoerd. Ook worden zaken direct gemeld bij het Advies en Steunpunt Huiselijk Geweld. Deze organisatie gaat direct aan de slag met de begeleiding van betrokkenen. Het komende jaar gaan de samenwerkende organisaties ook inzetten op het uit de anonimiteit halen van huiselijk geweld.

Wet tijdelijk huisverbod
De wet tijdelijk huisverbod wordt sinds 1 januari 2009 in de politieregio Noord- en Oost- Gelderland uitgevoerd. Het politiedistrict Achterhoek is destijds begonnen met de uitvoering van de wet. De overige districten zijn 1 maart 2009 gestart. Het huisverbod is bedoeld om huiselijk geweld verder terug te dringen. In 2010 zijn er 72 huisverboden opgelegd. De maatregel houdt in dat een pleger van huiselijk geweld in eerste instantie tien dagen zijn of haar woning niet meer in mag. Ook mag deze man of vrouw in die periode geen contact meer opnemen met de partner of kinderen. De burgemeester kan afhankelijk van de situatie het huisverbod verlengen met 18 dagen tot maximaal 28 dagen (vier weken). Een uit huis geplaatste die zich niet aan het huisverbod houdt kan door de politie worden aangehouden. Op zo’n overtreding kan maximaal twee jaar gevangenisstraf of een taakstraf worden opgelegd. Hij of zij heeft de mogelijkheid om tegen het huisverbod in beroep te gaan bij de bestuursrechter.

Geen aangifte
Bij het huisverbod gaat het vaak niet eens om de aangifte, maar om de melding. Slachtoffers van huiselijk geweld willen vaak geen aangifte doen tegen de pleger van het huiselijk geweld. Vaak willen ze alleen maar dat het huiselijk geweld stopt. Het opleggen van een huisverbod is een mogelijkheid om de geweldsspiraal te doorbreken. Ook de melding aan het Advies en Steunpunt Huiselijk Geweld gebeurt zonder dat er een aangifte is gedaan. Hierdoor worden betrokkenen begeleid zodat zij er samen uit kunnen komen.

Afkoelen
De maatregel biedt de mogelijkheid om in een noodsituatie te voorzien in een afkoelingsperiode waarbinnen de noodzakelijke hulpverlening op gang kan worden gebracht. Verdere escalatie kan hierdoor voorkomen worden. Het huisverbod kan ook worden opgelegd bij kindermishandeling of een ernstig vermoeden daarvan.

zaterdag 5 maart 2011

Alcoholcontroles tijdens carnavalweekend

NO-Gelderland , 04-03-2011 • De politie Noord- en Oost-Gelderland houdt in het komende weekend extra alcoholcontroles in verband met carnavalfestiviteiten. Tijdens carnaval wordt er veel alcohol gedronken en de politie adviseert feestvierders om af te spreken wie de Bewust Onbeschonken Bestuurder (BOB) is.

De controles worden tijdens optochten en na festiviteiten gehouden. Ook controleert de politie carnavalsvoertuigen die deelnemen aan optochten op alcohol(gebruik). Alcohol in het verkeer in nog steeds één van de belangrijkste ongevalsoorzaken.

Restalcohol
Een korte nachtrust is onvoldoende om alcohol af te breken. Een gezond menselijk lichaam heeft per drankje ongeveer 1 á 1,5 uur nodig om alcohol af te breken. Feestvierders die na een avondje carnaval de volgende dag weer op pad gaan moeten dus rekening houden met het feit dat ze nog onder invloed kunnen zijn. De politie adviseert mensen die in een andere plaats carnaval vieren en daar overnachten om met het openbaar vervoer terug naar huis te gaan.

woensdag 2 maart 2011

Caravan controle in Vaassen

Op zaterdag 9 april houdt de afdeling Epe van Veilig Verkeer Nederland een caravancontrole in het Mobiliteitscentrum aan de Talhoutweg 28 in Vaassen.

Bezitters van een caravan of vouwwagen kunnen zich voor deze controle voor 15 maart aanmelden bij Evert van de Vosse, telefoon 0578-571907.

Uiteraard wordt er gekeurd aan de hand van een door Veilig Verkeer opgestelde controlelijst, welke alle belangrijke punten zoals verlichting, koppeling, remmentest, wiellagers, vochtmeting, banden, gaslekkage en dergelijke omhelst.

De keuring is gratis voor leden van Veilig Verkeer Nederland, niet-leden betalen 25 euro. Maar wie op deze dag lid wordt van VVN ( de contributie is 25 euro) kan zijn caravan of vouwwagen ook gratis laten keuren.

De keuring, waaraan ook de politie en brandweer hun medewerking verlenen, vindt plaats bij Van Essen banden & autoservice. Uiteraard wordt er door de mensen van de VVN ook de nodige voorlichting gegeven, bovendien is er in het pand van De Wilde autoschade een Recreatiemarkt met diverse acties.

Ruit van woning ingegooid

Op woensdagavond 23 februari werd er bij een bovenwoning aan de Woestijnweg een ruit ingegooid.

De bewoner schrok rond 19:15 uur van een harde knal en glasgerinkel en ontdekte dat er een raam van zijn woning was ingegooid. Er waren op dat moment meerdere mensen op straat die mogelijk iets gezien hebben.

De politie is een onderzoek gestart naar het incident en is op zoek naar tips en getuigen.

De vermoedelijke dader heeft een licht getinte huidskleur. Deze persoon had een spijkerbroek en een zwarte leren jas aan en had een zwart petje hoog op zijn hoofd.

Heeft u iets gezien of heeft u andere informatie bel dan aub met 0900-8844, of anoniem via 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem).

dinsdag 1 maart 2011

Ook met carnaval geen druppel

Een leuke carnaval? Maak afspraken met uw kind over alcohol: geen 16, geen druppel!

Hoe langer alcohol drinken uitgesteld wordt, hoe kleiner de kans dat veel alcohol een gewoonte wordt.

Het kan zo maar. U staat in een konijnenpak met een stel vrienden en de kinderen te genieten. Uw favoriete carnavalsschlager zet als vanzelf uw hele lijf in beweging en de buurman komt langs met een plateautje bier. Uw zoon van 14 jaar is in een zelfde konijnenpak niet van u te onderscheiden. Terloops neemt hij ook een glas. Denkt u dan onmiddellijk aan 'geen 16, geen druppel' of laat u het deze keer gaan?

Wist u, dat carnaval naast de feestdagen en de zomervakantie één van de meest gebruikelijke momenten is, waarop kinderen hun eerste glas alcohol drinken? Dat is logisch, want alcohol en carnaval zijn sterk met elkaar verbonden. De sfeer is erg losjes en de sociale controle van ouders of andere volwassenen is laag.


Alcohol drinken uitstellen

Het moment waarop een kind het eerste glas drinkt, is de start van een patroon van vaker en steeds meer drinken. Gemiddeld is een kind na dat eerste glas binnen anderhalf jaar voor het eerst dronken. En niet meer drinken of matigen wordt dan steeds moeilijker. Hoe langer alcohol drinken uitgesteld wordt, hoe kleiner de kans dat veel alcohol een gewoonte wordt.

Alcohol is namelijk schadelijk voor de hersenen, die nog in ontwikkeling zijn en pas rond het 24ste jaar zijn volgroeid. Noodzakelijke verbindingen ontstaan tussen zenuwcellen in verschillende delen van de hersenen. Alcohol remt deze groei.


Wat kunt u doen?

* Spreek van tevoren af dat uw kind tijdens het carnaval niet drinkt.
* Maak ook met de volwassenen met wie u op stap gaat de afspraak dat
zij uw kind geen alcohol aanbieden.
* Ook een scheutje alcohol in de 7-up geeft uw kind het idee dat alcohol best
kan op deze leeftijd!
* Blijkt bij thuiskomst dat uw kind toch gedronken heeft, bespreek dit dan de
volgende dag op een rustig moment.
* Geef duidelijk aan dat u niet wilt dat uw kind drinkt.

voorlichtingscampagne Stivoro, Trimbos en GGD