politiespreekuur

iedere donderdag van 13.30 tot 15.00 uur in dorpscentrum "de Wieken", Molenstraat 15 te Vaassen.

vrijdag 26 maart 2010

66 huisdieren weggehaald uit woning


Gisteren, donderdag 25 maart, hebben collega Ton Weijland [wijk Vaassen Noord-Oost/Emst], een aantal collega's van het politie team Epe en ik, samen met een inspecteur van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID), afdeling handhaving gemeente Epe, vertegenwoordiger TRIADA wonen in totaal 66 huisdieren weggehaald uit een bovenwoning in Vaassen omdat de huisvesting van de dieren onverantwoord was. Tevens is een van de eigenaren, een 42-jarige man, aangehouden voor het onthouden van de nodige zorg aan de dieren. De LID en politie kwamen deze zaak op het spoor na klachten uit de buurt over geluidsoverlast en stank. Het weghalen van de dieren gebeurde in opdracht van de dienst Regelingen van het ministerie van LNV.

In de bovenwoning in Vaassen troffen we 66 huisdieren in een chaotische toestand aan. Het ging om 7 honden, 13 katten, 15 konijnen, 5 vissen, 6 waterschildpadden en 20 vogels. Vier van de 7 honden zaten met z’n vieren in één bench van iets meer dan 1.50 bij 1 meter en waren vermoedelijk nooit verder dan de huiskamer geweest. Elf van de 14 katten waren opgesloten in de badkamer. Vanwege hun onverantwoorde huisvesting en verzorging zijn de huisdieren bij de eigenaren weggehaald.

De 42-jarige man is op het politiebureau verhoord en na verhoor heengezonden. De LID/politie maakt proces-verbaal op tegen de man.

Aanvulling [12.50 uur]
De 66 dieren uit de bovenwoning in Vaassen zijn gisteren overgebracht naar een opvangadres omdat er sprake was van een onhoudbare situatie voor de dieren. Vandaag, vrijdag 26 maart, hebben dierenartsen de dieren onderzocht en er is besloten om 3 dieren (1 kat, 1 kwartel en 1 kauw) in te laten slapen omdat er voor hen geen dierwaardig bestaan meer was.

2 opmerkingen:

  1. Hoe is het mogelijk om zoveel dieren..............bah en wat zal het gestonken hebben. Die mag je wel voor altijd in de gaten houden, sterkte

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goed dat hier is ingegrepen, maar wel erg laat.
    Immers hebben meerdere omwonenden deze misstand al ruim een jaar geleden gemeld bij Dierenbescherming, de Gemeente Epe, woningstichting Triada en de politie Epe.
    Toen betroffen het vermoedelijk nog minder dieren, maar niet minder erbarmelijk.
    Hier is sprake van falend toezicht en het niet serieus nemen van mensen die dit al eerder hadden onderkend.
    Daarnaast waren de achtergronden van de bewoners genoegzaam bekend bij allen om hier direct, na de eerste melding, al actie te ondernemen.
    Publicitair staat dit wel leuk op deze site, maar de misstanden konden naar deze omvang groeien door niet ingrijpen, waar dat al eerder had gemoeten.
    De euthanasie van enige dieren en de slechte omstandigheden waaronder de dieren leefden en waarvan nog maar af te wachten is hoe het de overlevenden verder zal vergaan, mogen de betrokken instanties, die dit lang genegeerd hebben, zich ernstig aanrekenen.
    Een wijze les moet hieruit getrokken worden voor allen. Laat dit nooit meer gebeuren en luister naar uw inwoners en dierenvrienden.

    BeantwoordenVerwijderen