politiespreekuur

iedere donderdag van 13.30 tot 15.00 uur in dorpscentrum "de Wieken", Molenstraat 15 te Vaassen.

woensdag 1 december 2010

Meer veiligheid op straat

In 2009 is 65% van de werknemers met een publieke taak zoals hulpverleners, handhavers, toezichthouders en dienstverleners, slachtoffer van ongewenst gedrag zoals agressie, beledigingen, bedreigingen en intimidaties. Soms mondt dit zelfs uit in lichamelijk geweld.

Het Ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties is een campagne gestart om uit te leggen dat veiligheid op straat ontstaat door optreden van de overheid en van burgers.

Meer over deze campagne
Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en het ministerie van Veiligheid en Justitie zetten een landelijke campagne in: ‘Meer veiligheid op straat’. Aanleiding voor deze campagne is het hoge aantal voorvallen van agressie en geweld tegen werknemers met een publieke taak. Zo was 65 procent van alle werknemers met een publieke taak (politieagenten, brandweerlieden, ambulancepersoneel, buschauffeurs, treinconducteurs, medewerkers van gemeentelijke diensten, verpleegkundigen, verkeersregelaars en stadswachten) slachtoffer van geweld in 2009. Van de bevolking blijkt 30 tot 40 procent wel eens getuige te zijn geweest van agressie op straat, maar weet niet wat het dan moet doen. De campagne laat zien hoe je een bijdrage kunt leveren aan het terugdringen van agressie en geweld. Met televisiespotjes en interactieve banners wordt een beroep gedaan op iedereen die getuige is en worden tips aangedragen hoe je in zo’n situatie kunt handelen. Door actie te ondernemen, maken we het daders veel moeilijker en kan dit urgente maatschappelijke probleem worden teruggedrongen. Aan deze landelijke campagne doen ook gemeenten, politie, brandweer, ov-bedrijven en andere werkgevers met een publieke taak mee. Werkgevers kunnen ook helpen bij bescherming van werknemers met een publieke taak. Mocht een werknemer betrokken zijn bij agressie en geweld dan moet je als werkgever nazorg verlenen en ervoor zorgen dat het incident geregistreerd wordt. Het is dus belangrijk dat elk voorval van agressie en geweld wordt gemeld door de werknemer of door de werkgever. Kijk voor meer informatie op www.veiligepublieketaak.nl

LAAT ZIEN DAT JE INGRIJPT BIJ AGRESSIE OP STRAAT
We zien steeds vaker dat mensen met een publieke taak te maken hebben met agressie, intimidatie en geweld. Hierdoor wordt het voor bijvoorbeeld politie, conducteurs en ambulancepersoneel moeilijk om hun werk uit te voeren. Kunnen deze mensen in bedreigende situaties op jou rekenen? Laat het zien aan je vrienden door het icoon te plaatsen op je profielfoto op twitter, hyves en/of facebook. Hoe meer mensen ingrijpen bij agressie, hoe meer veiligheid op straat.

TIPS:
1. Vraag anderen om hulp en spreek samen de dader aan
Als je ziet dat een situatie uit de hand loopt, grijp dan in door omstanders te mobiliseren. Kijk of er meer mensen op straat zijn en roep ze erbij. Samen kun je meer doen om de dader te stoppen.

2. Bel 1-1-2 Dit nummer is altijd bereikbaar.
Zelfs wanneer je geen bereik hebt of je beltegoed op is, kun je altijd 1-1-2 bellen. Ook in telefooncellen is 1-1-2 altijd te bereiken zonder dat je hoeft te betalen. Zodra je een medewerker van 1-1-2 aan de lijn krijgt, is het eerste wat je moet doorgeven in welke plaats je bent en van wie je hulp nodig hebt. Wil je ingrijpen bij een situatie in de trein? De 1-1-2-centrale weet aan de hand van het treinstelnummer precies waar je rijdt en kan alle hulpdiensten klaar laten staan op het eerst volgende perron.

3. Blijf bij het slachtoffer
Help het slachtoffer door hem of haar niet alleen te laten. Sla je jas om het slachtoffer en blijf bij hem of haar in de buurt tot er hulp arriveert. In de tussentijd kun je hem of haar geruststellend toespreken. Ben je bekend met het verlenen van eerste hulp, pas die dan zeker toe. Want hoe meer je ter plekke kunt doen voor het slachtoffer, hoe beter.

4. Maak foto’s voor de politie en meld je als getuige
Zorg ervoor dat je een goede getuige bent. Maak indien mogelijk foto’s van de dader en meld jezelf als getuige bij de politie. Aan hen kun je achteraf vertellen wat je hebt gezien door kenmerken van de dader te noemen. De volgende kenmerken zijn zeer waardevol voor de politie:
Geslacht – man of vrouw Huidskleur – blank of getint
Leeftijd – vergelijk de dader met iemand die je kent
Postuur – atletisch, dik of mager
Lengte – wat is het verschil met je eigen lengte
Gezicht – een bril, een rond of lang gezicht
Opvallend – flaporen, grote neus, littekens, tatoeages
Beharing – snor, baard, kleur haar, kapsel
Kleding – type kleding, kleuren, stof

Je mag de verdachte ook aanhouden. Iedere burger is hiertoe bevoegd. Het is wel zo dat het gebruikte geweld tegen de verdachte niet verder mag gaan dan nodig is om te voorkomen dat hij of zij ervandoor gaat. Zo mag je bijvoorbeeld de verdachte tegen de grond houden tot de politie is gearriveerd. Schat de situatie in en beoordeel wat de juiste actie is. Natuurlijk staat je eigen veiligheid altijd voorop.

LINKS

bron: http://www.nederlandveilig.nl/veiligheidopstraat

Geen opmerkingen:

Een reactie posten