politiespreekuur

iedere donderdag van 13.30 tot 15.00 uur in dorpscentrum "de Wieken", Molenstraat 15 te Vaassen.

vrijdag 31 december 2010

2010 in vogelvlucht

Een bewogen jaar ligt bijna achter ons. Tijd voor een korte terugblik.

Incidenten:
In Januari ontstond er een brand in een flatwoning aan de Steinstraat. Gelukkig bleef e.e.a. beperkt tot materiële schade en vielen er geen gewonden.
In Maart ontaarde een burenconflict aan het Prunushof in een schietincident, waarbij één van de betrokken partijen vrij ernstig gewond raakte aan zijn arm/hand en momenteel nog steeds bezig is met zijn revalidatie. De schutter kon gelukkig korte tijd later worden aangehouden. Hij zit nog steeds vast.
In Juni kreeg de politie een melding van een schuurbrand aan de Woestijnweg. Onderzoek heeft tot op heden helaas nog niets opgeleverd.
Eind November werd het sportcomplex van Living Healthy aan het Kouwenaarspad door een grote brand verwoest. Tot op heden is de oorzaak van deze brand onbekend.

Drugs:
Afgelopen jaar is er veel aandacht geschonken aan verdovende middelen. Naast het ontmantelen van een aantal hennepkwekerijen werden er een groot aantal personen aangehouden voor het in bezit hebben van drugs en/of het dealen in drugs. Hierbij werd een grote hoeveelheid hard- en softdrugs inbeslaggenomen. Komend jaar zal er nog meer aandacht geschonken worden aan het dealen van en/of in bezit hebben verdovende middelen.
De hulp van wijkbewoners en wijkgebruikers is hierbij onontbeerlijk. Ik verzoek u dan ook om mij van relevante informatie te voorzien. Dit kan via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000 [meld misdaad anoniem].

Criminaliteit:
Naast o.a. woninginbraken en [ergerlijke] vernielingen was er in de maanden maart/april een “golf” aan autoinbraken. Een onderzoek naar de mogelijke dader[s] van deze autoinbraken loopt momenteel.
Gedurende het jaar werden er in de wijk diverse aanhoudingen verricht voor o.a. drugs, vernielingen, mishandelingen, huiselijk geweld, openlijke geweldpleging, bij zich hebben inbrekerswerktuigen, wapenbezit, diefstal, etc.

Handhaving:
Ondanks het feit dat handhaving een onderdeel is van het werk van mijn collega's en mij werd er afgelopen jaar maandelijks een wat grotere controle georganiseerd, waarbij er aandacht was voor o.a. overlast jeugd, drugs, verkeer, openstaande boetes, etc. Naast inzet van speciale middelen [ANPR voertuig, rader, laser] werd ook de samenwerking met partners gezocht. Zo werd in November een grote controle gehouden in samenwerking met de belastingdienst. Ook komend jaar zullen dergelijke controles plaatsvinden.

Projecten
Naar aanleiding van klachten met betrekking tot parkeren, werd er in samenwerking met de gemeente Epe een “parkeerproject” gehouden. Na een periode van voorlichting via de media en het uitdelen van waarschuwingen, werd er uiteindelijk repressief opgetreden. Met andere woorden; foutparkeerders werden bekeurd. Het parkeren in de wijk is aanzienlijk verbeterd. Komend jaar zal er als “onderhoud” zo af en toe op parkeergedrag worden gecontroleerd, waarbij foutparkeerder kunnen rekenen op een bekeuring.
Verder werd er qua voorlichting aandacht geschonken aan een aantal landelijke projecten zoals: huiselijk geweld, burgerparticipatie en meer veiligheid op straat.

Samenwerking
Mijn collega's en ik kunnen het niet alleen. Om ons werk goed te kunnen doen zijn wij mede afhankelijk van een goede samenwerking met de bevolking en netwerkpartners zoals gemeente, jongerenwerk, straathoekwerk, woningbouwvereniging, hulpverlening, etc.
Ook wijkgebonden partners zoals bewonerscommissies [Krugerstraat Zuid en Vogelbuurt], verkeersouders basisscholen, etc. spelen daarbij een grote rol. Ik wil een ieder dan ook bedanken voor de prettige samenwerking gedurende het afgelopen jaar.

Jeugd
Naast de contacten op straat met de [lokale] jeugd, al dan niet naar aanleiding van overlast meldingen, werd er op uitnodiging van straathoekwerk in februari gevoetbald tegen de jeugd in dorpscentrum “de Wieken”. Een andere, maar bijzonder leuke manier om met de jeugd in contact te komen.

Verkeer
Verkeerstoezicht blijft de nodige aandacht vragen. Afgelopen jaar werd er veel aandacht geschonken aan snelheid, gordel, verlichting en alcohol. Ook komend jaar zullen deze items weer op de agenda staan. Nog meer dan afgelopen jaar zullen de controle locaties afgestemd worden met de wijkbewoners en wijkgebruikers.

Voorlichting/Educatie
Naast opsporing en handhaving is er aandacht geschonken aan voorlichting en/of educatie. Afgelopen jaar met name gericht op de jeugd. Zo ben ik aanwezig geweest bij o.a. het praktische verkeersexamen en het project streetwise bij de Rotonde.
Daarnaast werden er snelheidscontroles gehouden met de leerlingen van groep 5/6 van de Rotonde en 't Mozaïek en werd er in de praktijk verkeersles gegeven tijdens een wandeling in de wijk aan de jongste leerlingen van de Krugerstee en 't Mozaïek.

Evenementen
Ook dit jaar werden een groot aantal evenementen van diverse aard georganiseerd, zoals straatspeeldag, Koninginnedag, voetbal [o.a. VIOS-Vitesse], braderieën, muziekevenementen, wielerronde, etc. N.a.v. [in het verleden] gehouden evaluaties en veranderende regelgeving worden er, in het kader van veiligheid, steeds meer en hogere eisen gesteld aan de evenementen zelf en aan organisaties van deze evenementen. Daarom een groot compliment aan de diverse organisaties voor de wijze waarop ze de evenementen organiseren

Spreekuur
In Januari zijn mijn collega Ton Weijland [wijkagent Vaassen Noord-Oost/Emst en ik gestart met een wekelijks spreekuur in dorpscentrum “de Wieken”. Iedere donderdag van 13.30 to 15.00 uur is één van ons tweeën aanwezig voor vragen, opmerkingen, advies of gewoon een goed gesprek. Tot op heden wordt het spreekuur wekelijks goed bezocht en voorziet het absoluut in een behoefte.

Social Media:
Verder stond 2010 in het teken van “social media”. Ter ondersteuning van het wijkwerk werden twitter, hyves, weblog en youtube ingezet. Uit de laatst gehouden poll op mijn weblog en hyves blijkt dat dit in grote mate door wijkbewoners en wijkgebruikers wordt gewaardeerd. Uit ervaring is gebleken dat mede door de inzet van de social media de interactie met de wijkbewoners en wijkgebruikers beduidend is verbeterd.

Jaarwisseling:
Wij hebben elkaar nodig! Omdat het feest van ons allemaal is wil ik u nu alvast oproepen om uw steentje bij te dragen zodat de jaarwisseling veilig en plezierig zal verlopen.
Veel mensen genieten met oud en nieuw van de gezelligheid en het vuurwerk. Het is echter ook het moment van het jaar voor overlast en ongelukken. Ik vraag u om vooraf en tijdens dit feestelijke moment alert te zijn. Want het oud en nieuw-feest is pas echt leuk als alles schoon, heel en veilig blijft!

Als laatste wens ik u een gezond, gelukkig en veilig 2011 toe.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten