politiespreekuur

iedere donderdag van 13.30 tot 15.00 uur in dorpscentrum "de Wieken", Molenstraat 15 te Vaassen.

zaterdag 12 februari 2011

Doe mee met Burgernet

U voelt zich betrokken bij de veiligheid van uw buurt of wijk. Wonen en leven in een veilige omgeving vindt u belangrijk. U bent alert en bereid een bijdrage te leveren aan een prettige leefomgeving. Laat dan van u horen (en doe mee) met Burgernet. Burgernet is namelijk op zoek naar burgers die behulpzaam willen zijn om verdachten, voertuigen of vermiste personen gerichter en sneller op te sporen. Doet u mee?




Wat is het verschil met het huidige SMS-Alert?
Burgernet is binnen de regio Noord- en Oost-Gelderland de opvolger van SMS-Alert, waarbij de techniek is verbeterd en de inzetmogelijkheden zijn uitgebreid. Burgernet maakt in vergelijking met SMS-Alert ook gebruik van spraakberichten op de mobiele en vaste telefoon en e-mailberichten.

Wat moet ik doen als ik SMS-Alert deelnemer ben?
Alle ruim 55.000 SMS-Alert deelnemers in Noord- en Oost-Gelderland krijgen gefaseerd in januari en februari een oproep per sms. In de sms staan verdere instructies hoe u ervoor kunt zorgen dat u volledig Burgernet deelnemer wordt. Let op: u kunt dan nog niet deelnemen aan Burgernetacties, voorlopig blijft SMS-Alert nog van kracht. Begin 2011 houdt SMS-Alert op te bestaan en wordt vervangen door Burgernet.

Hoe werkt Burgernet precies?
Burgernet is een uniek samenwerkingsverband tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een telefonisch netwerk van inwoners en medewerkers van bedrijven uit de gemeente.

De centralist van de meldkamer van de politie start, na een melding van bijvoorbeeld een inbraak of een vermist kind, een Burgernetactie op.

Burgernetdeelnemers krijgen een ingesproken bericht via de (mobiele) telefoon of een tekstbericht per SMS met het verzoek uit te kijken naar een duidelijk omschreven persoon of voertuig. Gewoon vanuit de eigen woning, op straat of vanaf de werkplek.

Op het moment dat u de gezochte persoon of het voertuig ziet, belt u met de politiemeldkamer. De politie kan dan door de meldkamer sneller naar de juiste plek gestuurd worden. Vaak wordt er dan sneller een aanhouding verricht. Burgernet wordt ook gebruikt om u via e-mail of sms preventietips te geven over bijvoorbeeld inbrekers in de buurt of oplichters aan de deur.

Burgernet belt met nummerherkenning
Burgernet belt met het zichtbare telefoonnummer 0343-529850. Het is aan te raden dit telefoonnummer op te slaan in uw telefoon onder ‘Burgernet’. Dan kunt u altijd zien dat u een burgernetoproep ontvangt.

Dit telefoonnummer is echter niet hetzelfde als het telefoonnummer waar u naar terug kunt bellen met informatie over de actie. Dit was en blijft 0800-0011. Hier kunt u ook naartoe bellen als u het Burgernetbericht nog een keer wilt beluisteren.

Het nummer 0800-0011 staat in direct contact met de meldkamer van de politie en dat is erg belangrijk als elke seconde telt. Het (terugbel)telefoonnummer wordt daarom ook altijd vermeld bij een oproep, om u hieraan te herinneren.

Tot 1 februari belde Burgernet met ‘privénummer’ of ‘nummer onbekend’. De reden om nummerherkenning in te voeren is vooral de ergernis die het bellen met een privénummer veroorzaakte bij de Burgernetdeelnemers.

Omdat men hierdoor de oproep niet als een Burgernet-oproep herkent, kiest men er soms voor om niet op te nemen. Hierdoor misten deelnemers soms oproepen, terwijl men juist graag aan elke actie die er in de wijk is, meedoet. Vanaf 1 februari ziet u direct dat Burgernet belt.

Kijk voor meer informatie over Burgernet op www.burgernet.nl of meld u aan voor Burgernet.

Vragen?
Op de site van burgernet staat een overzicht met de meest gestelde vragen en antwoorden. Staat uw vraag hier niet bij? Stuur dan een mail naar burgernet@no-gelderland.politie.nl.

bron: politie NOG

1 opmerking:

  1. Ik wil me opnieuw aanmelden voor burgernet, maar ik kom nergens de site op. Type ik www.burgernet.nl dan krijg ik een melding dat de siteniet gevonden kan worden.
    Rara hoe kan dat?
    mevr. van Lohuizen

    BeantwoordenVerwijderen