politiespreekuur

iedere donderdag van 13.30 tot 15.00 uur in dorpscentrum "de Wieken", Molenstraat 15 te Vaassen.

dinsdag 24 mei 2011

Een woning is om te wonen!

Steeds die stank. Ook lijkt dag en nacht het licht te branden. En niet één klein lampje ... Misschien is het een hennepkwekerij. Daartegen treden wij hard op. Want het is niet alleen illegaal, het kan ook levensgevaarlijk zijn.

Hoe herkent en meldt u een hennepkwekerij? En wat zijn de risico’s?

Wat zijn de gevaren?
Hennepplantages in woningen of schuren komen steeds vaker voor. De gedroogde toppen leveren marihuana of nederwiet op. Het lijkt een lucratieve bezigheid te zijn. Maar niets is minder waar. Hennep kweken is gevaarlijk en brengt (financiële) risico’s met zich mee.

Gestolen stroom
Hennepplanten hebben veel licht, water en voeding nodig. Voor een snelle groei, gebruiken telers lampen met een hoog wattage. Deze groeilampen branden wekenlang, dag en nacht. De hoge energiekosten drukken de winst. Veel kwekers stelen daarom stroom. Dit is levensgevaarlijk. Bij kortsluiting of oververhitting slaan de stoppen niet door en dan kan er al snel brand ontstaan. Stroom stelen is levensgevaarlijk!

Gevaarlijke middelen
Daarnaast gebruiken kwekers verschillende groei- en bestrijdingsmiddelen. Vaak rotzooi! Deze middelen kunnen een gevaar voor de gezondheid opleveren.



Georganiseerde misdaad
Steeds vaker komt het voor dat criminele organisaties gewone burgers benaderen voor hennepkweek. Ze stellen vergoedingen in het voor uitzicht als ze bij u op zolder hennep mogen kweken. Trap er niet in! U riskeert een huisuitzetting, hoge herstelkosten en u raakt in de greep van zo’n criminele organisatie!

Hoe herkent u een kwekerij?
“Het stinkt!” en “Dat gesjouw met al die spullen” Hennepplanten hebben een indringende geur. Dit kan stankoverlast veroorzaken. Gesjouw met teelaarde, bloempotten, groeilampen, plastic slangen. Gesleep met restafval dat de kweker vaak illegaal dumpt. Ook dit zijn tekenen die wijzen op een hennepplantage.

“Geruis en gezoem: de hele dag door”
Hennep kweken gaat niet over een nacht ijs. Vaak staan de hele dag transformatoren te draaien. Of u hoort steeds het geruis van ventilatoren. Dat kan irriteren.

“Geen gordijnen maar vuilniszakken voor de ramen”
Natuurlijk loopt een illegale kweker niet graag te koop met zijn plantage. Daarom zijn de ramen afgeplakt of verduisterd. Condens op de ruiten verraadt de illegale activiteit.

“Altijd de lampen aan” en “Wéér een stroomstoring”
Hennepplanten hebben veel licht nodig om snel te groeien. Een kweker heeft daarom vaak groeilampen aan. U ziet het kunstlicht door de kieren schijnen. Stroom wordt vaak illegaal afgetapt. Dit gebeurt vaak onveilig. Dit kan regelmatig stroomstoringen opleveren in de omgeving. U heeft daarvan niet alleen last, het kan ook brandgevaar opleveren.

Hoe meldt u een hennepplantage?
Vermoedt u een hennepkwekerij in uw woonomgeving? Meldt u dit dan bij de politie. Daarvoor belt u met 0900 88 44.

Liever anoniem
Niet iedereen pakt even makkelijk de telefoon op om de politie te bellen. Dat begrijpen wij. U kunt uw vermoeden daarom ook anoniem melden: bij Meld Misdaad Anoniem. Het telefoonnummer is 0800 7000. Uw melding is anoniem en blijft anoniem.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten