politiespreekuur

iedere donderdag van 13.30 tot 15.00 uur in dorpscentrum "de Wieken", Molenstraat 15 te Vaassen.

donderdag 24 februari 2011

Harddrugs aangetroffen bij routinecontrole

Op donderdag 24/2 omstreeks 12.25 uur werd door surveillerende collega's, tijdens een routinecontrole, op de Dorpsstraat te Vaassen bij een autobestuurder [23 jaar] een hoeveelheid harddrugs en een alarmpistool [die niet aan de eisen voldeed] aangetroffen.

De 23 jarige bestuurder werd aangehouden, overgebracht naar het bureau in Epe en voor onderzoek ingesloten.

Na onderzoek/verhoor is de man in vrijheid gesteld. Tegen de man wordt een proces-verbaal opgemaakt.

dinsdag 22 februari 2011

PAS OP voor graaiende wisseltrucs!

Vaassen, 21-02-2011

Op donderdag 17 februari is een vrouw in een supermarkt aan de Kosterstraat bestolen van haar geld.

De nog onbekende man gebruikte hierbij een zogenaamde graaiende wisseltruc. De politie waarschuwt mensen en adviseert dringend, om op straat, in een supermarkt of aan de deur geen geld te wisselen.

De man die geen Nederlands sprak, maakte de 65-jarige vrouw, die in de supermarkt inkopen deed, duidelijk dat hij een euro wilde wisselen voor de telefoon.

Hierop pakte de vrouw haar portemonnee om te wisselen. De man gooide zijn euro in haar portemonnee en zocht vervolgens zelf met zijn vliegensvlugge vingers tussen het muntgeld. Hij zag daarbij kans om enkele bankbiljetten uit de portemonnee van de vrouw te graaien en snel te verdwijnen. Bij de kassa ontdekte de vrouw de diefstal.

De politie waarschuwt mensen voor dit soort graai-praktijken en doet een dringende oproep om op straat, in een supermarkt of aan de deur geen geld te wisselen.

Overigens is het bellen met muntgeld vrijwel nergens meer mogelijk.

Medewerkster bouwmarkt gewond bij diefstal

Vaassen – Medewerkster bouwmarkt gewond bij diefstal, 22-02-2011 • Bij een diefstal uit de kassa van een bouwmarkt aan de Jonasweg in Vaassen, is dinsdagmiddag 22 februari een medewerkster van die bouwmarkt licht gewond geraakt.
Drie mannen, die vermoedelijk bij de diefstal betrokken waren, sloegen op de vlucht. Er werd een gering bedrag weggenomen.

Rond 15.00 uur zag de medewerkster dat een onbekende jongeman zich bij de kassa verdacht gedroeg. Omdat ze vermoedde dat het om diefstal ging, liep ze op de man af om de diefstal te verhinderen. Hierbij liep ze enkele klappen op. De man sloeg op de vlucht, samen met een tweetal andere jonge mannen, die van elders uit het gebouw kwamen.

Het drietal, blanke huid en donkere kleding, ging er te voet vandoor in de richting van de wijk de Oosterhof. Eén van hen had een fiets bij zich.

De politie is direct een onderzoek gestart en vraagt getuigen die van het incident of het drietal heeft gezien, zich te melden via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.

zondag 20 februari 2011

Laat van je horen met BURGERNET



Burgernet is een uniek samenwerkingsverband tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen.

Hierbij wordt gebruik gemaakt van een telefonisch netwerk van inwoners en medewerkers van bedrijven uit de gemeente.

Wilt u ook een actieve rol spelen bij de veiligheid van uw woon- en leefomgeving?

kijk voor voor meer informatie op www.burgernet.nl

donderdag 17 februari 2011

Buurtbemiddeling Epe, Vaassen, Emst en Oene

We maken het allemaal wel eens mee......

Minder prettige situaties in de buurt of met de buren: te harde muziek of andere herrie, overlast van huisdieren, onenigheid over de schutting of parkeren.

Door met de buren te praten, vind je vaak samen een oplossing. Maar dat lukt niet altijd.

Soms lopen de irritaties hoog op. Het gevolg kan zijn dat buren elkaar niet meer aankijken en dat de situatie steeds vervelender wordt. Er ontstaan ruzies met spanningen, kwaadheid en frustraties.

BUURTBEMIDDELING KAN HELPEN EEN OPLOSSING TE VINDEN

Buurtbemiddeling helpt onder andere bij:
- geluidsoverlast
- parkeerplroblemen
- pesterijen en intimidatie
- overlast van huisdieren
- problemen over de tuin of erfafscheiding
- rommel

Buurtbemiddelaars
Goed getrainde vrijwilligers [de buurtbemiddelaars] helpen buren of buurtgenoten om ergernissen en ruzie op te lossen. Zij begeleiden buren om [weer] met elkaar in gesprek te komen en zelf een oplossing te bedenken waar ze allebei tevreden over zijn.
De buurtbemiddelaars spelen niet voor rechter, vellen geen oordeel en geven ook geen adviezen.

Buurtbemiddeling gaat stap voor stap en niet sneller of verder dan u zelf wilt.

stap 1
In een telefoongesprek met de coördinator van buurtbemiddeling legt u uw situatie uit en bespreekt u welke hulp Buurtbemiddeling kan bieden.

stap 2
Twee buurtbemiddelaars komen bij u langs voor een persoonlijk gesprek.

stap 3
De buurtbemiddelaars nemen contact op met uw buren, luisteren naar hun kant van het verhaal en nodigen hen uit voor een gezamenlijk gesprek.

stap 4
De buurtbemiddelaars organiseren en begeleiden een gezamenlijk gesprek met u en uw buren. Dit vindt plaats op een rustige, neutrale plek.

stap 5
Na een afgesproken periode nemen de buurtbemiddelaars telefonisch contact met u op voor een "nagesprek".


Belangrijk om te weten

Alle informatie blijft vertrouwelijk

Gratis voor inwoners van Epe, Vaassen, Emst en Oene

Voor het slagen van buurtbemiddeling is het belangrijk dat de partijen vrijwillig deelnemen, dat ze de tijd hebben om met elkaar te praten en de wil om hun problemen op te lossen.

Als buren zelf een oplossing vinden werkt dat vaak veel beter dan wanneer iemand anders, bijvoorbeeld de politie, de woningcorporatie of de rechter een oplossing oplegt.

Wanneer sprake is van alcohol- of drugsverslaving, buitensporige agressie, crisis situaties of conflicten binnen één familie is buurtbemiddeling niet geschikt en is andere hulp nodig.

Informatie
Wilt u Buurtbemiddeling aanvragen? Of wilt u eerst meer informatie?

Neem contact op met:
Monique Knigge,
coördinator Buurtbemiddeling
0578-676767
06-28205947
buurtbemiddeling@koppelepe.nl
www.koppelepe.nl

dinsdag 15 februari 2011

Vertel het ons

112, als elke seconde telt
Heb je met spoed de politie, een ambulance of de brandweer nodig? Bel 112! Bijvoorbeeld als je slachtoffer bent van een (ernstig) misdrijf of een misdaad ziet gebeuren. Of als er een ongeval is gebeurd en je direct hulp nodig hebt.

Kijk voor meer informatie op www.112.nl

Geen spoed, wel politie? Bel dan 0900 8844
Als er geen haast bij is, maar je wilt wel contact met de politie in jouw regio, bel dan 0900 8844. Dit nummer geldt voor alle politiebureaus in heel Nederland. Je kunt dit nummer bellen tegen lokaal gesprekstarief. Op dit nummer kun je terecht als je vragen en problemen hebt die niet spoedeisend zijn. Als het nodig is, wordt je snel doorgeschakeld naar het dichtstbijzijnde politiebureau.

Via 0900-8844 kun je ook een afspraak maken om bij het poitiebureau aangifte te doen. Je hoeft dan niet te wachten tot je aan de beurt bent als het druk is. Je kunt ook teruggebeld worden op een afgesproken tijdstip, zodat je telefonisch aangifte kunt doen.

Digitale aangifte: zo geregeld!
Wil je net naar je vrienden toe gaan, fiets weg! Gelukkig kun je 24 uur per dag digitaal aangifte doen via internet. Op www.politie.nl/Aangifte kun je digitaal aangifte doen. Snel en gemakkelijk. Je kunt digitaal aangifte doen van:

Diefstal (behalve van voer- en vaartuigen met kentekenplaten en brom/snorfiets)
Inbraak (behalve woninginbraak)
Vernieling (behalve vandalisme uit baldadigheid)
Aanrijdingsschade waarbij de dader is doorgereden
Als er sprake is van diefstal waar geweld en/of heftige emoties aan te pas komen (denk bijv. aan een overval) of je officiële identiteitsbewijzen gestolen zijn, moet je naar het politiebureau. Daar blijf je natuurlijk sowieso welkom om aangifte te doen!

Meldpunt Cybercrime
Het Meldpunt Cybercrime is het politiemeldpunt voor kinderporno en terrorisme op internet. Heb je een oproep tot geweld gelezen op een forum? Ben je minderjarig en seksueel benaderd via MSN? Maak daarvan melding bij het Meldpunt Cybercrime!

Een melding is niet hetzelfde als een aangifte. Als je aangifte doet bij een politiebureau bij jou in de buurt, maakt de politie een proces-verbaal op. Een melding is vrijblijvender. Doe je een melding, dan is dit een tip voor de politie. Geef zoveel mogelijk informatie, zodat we verder onderzoek kunnen doen. Het is mogelijk dat de politie contact met je opneemt, maar je gegevens zijn natuurlijk veilig. Kijk op www.meldpuntcybercrime.nl

Anoniem misdaad melden? Bel M. 0800 7000
Jij kent de dader en de dader kent jou ook? Bel M. 0800-7000 en meld misdaad anoniem. M. is de meldlijn waar je anoniem informatie kunt geven over ernstige misdaad, zoals moord en doodslag, overvallen, brandstichting, wapen- of mensenhandel. M. is dé plek waar je anonimiteit verzekerd is. M. is een onafhankelijke stichting en is geen politie.

De meldlijn is doordeweeks geopend van 08.00 tot 24.00 uur. Op zaterdag, zondag en feestdagen van 10.00 tot 24.00 uur. Bel M. als je iets over misdaad wilt melden, maar niet bekend wilt worden. Kijk voor meer informatie op www.meldmisdaad.nl

bron: www.vraaghetdepolitie.nl

zaterdag 12 februari 2011

Samen tegen inbrekers

De laatste tijd zijn er veel woning- en auto inbraken in de gemeente Epe en omliggende plaatsen. Met name in het weekeinde en in de avonduren.

Niemand kent de omgeving waarin u woont of werkt beter dan uzelf. Om uw wijk veiliger te maken zijn in Vaassen, Emst, Oene en Epe uw plaatselijke betrokkenheid en uw oren en ogen hard nodig!. Doet u mee?

Mijn collega's en ik doen vooral een beroep op de hondenbezitters in de diverse wijken van de gemeente Epe om ons actief te ondersteunen in de strijd tegen woning- & auto inbraken.

Hondenbezitters lopen vaak met hun hond op straat en voornamelijk in de eigen buurt. Hierdoor kennen zij de buurt goed en situaties die afwijken vallen op. Over afwijkende situaties willen wij graag geïnformeerd worden.

Iets verdachts gezien? Bel bij spoed 112 [heterdaad zaken]. In andere gevallen [advies, informatie, etc.] bel dan 0900-8844. Kent u de dader en de dader kent u ook? Bel dan M. 0800-7000 en meld misdaad anoniem.


Alles zelf doen is optellen. Samenwerken is vermenigvuldigen

Meldpunt Cybercrime

MELDPUNT CYBERCRIME
Cybercrime is criminaliteit op of via het internet. Het Meldpunt Cybercrime (MCC) is een politiemeldpunt op het internet. Bij dit meldpunt kunt u melding maken van kinderporno, kindersekstoerisme en terrorisme (afkomstig uit Nederland) op of via het internet.

Met een melding geeft u een tip over iets wat u bent tegengekomen op het internet; op websites, maar ook in chatboxen of op forums. Uw melding kan de basis zijn voor verdere actie door politie, justitie of opsporings- en inlichtingendiensten. U werkt hierdoor dus mee aan het aanpakken van criminaliteit op het internet.

Melding maken via deze site is niet hetzelfde als aangifte doen. Bij een aangifte stelt u de politie officieel in kennis van een strafbaar feit. De politie maakt dan een proces-verbaal op. U kunt aangifte doen bij uw plaatselijke politie.

Als u een meldingsformulier invult, worden uw gegevens vertrouwelijk behandeld.

Huiselijk geweld of dreiging is geen terrorisme. Wilt u hier melding van maken dan kan dat via de lokale politie, 112, of Meld Misdaad Anoniem. Ook met uw overige meldingen kunt u daar terecht. Zie de rechterkolom op deze webpagina voor meer informatie.


Wat doen wij?
Wanneer u een melding doet bij het Meldpunt Cybercrime, dan wordt deze doorgezet naar Het Korps landelijke politiediensten Op basis van meldingen via het MCC kan de politie verdere informatie verzamelen en eventuele vervolgstappen ondernemen.
Een melding is geen aangifte

Door melding te maken, geeft u een tip aan de politie over iets wat u heeft waargenomen op of via het internet. Bij een aangifte stelt u de politie officieel in kennis van een strafbaar feit. De politie maakt dan een proces-verbaal op. Neem voor het doen van aangifte contact op met de plaatselijke politie door te bellen met 0900-8844, of bezoek een politiebureau.
Terugkoppeling

Doet u een melding, dan kan de politie u niet vertellen waar uw melding (mogelijk) toe heeft geleid. Soms blijft de tekst of het beeldmateriaal dat u aangemerkt heeft zelfs op internet staan na uw melding. Dit wil echter niet zeggen dat er niets met uw melding gebeurt. Politie en justitie nemen kinderporno, het seksueel benaderen van minderjarigen, en radicale en terroristische uitingen zeer serieus.
Privacy

Als u een melding doet via het MCC, worden uw gegevens vertrouwelijk behandeld. Indien nodig worden uw gegevens gebruikt om contact met u op te nemen voor meer informatie. Wilt u anoniem melding maken van ernstige misdrijven, bel dan met Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.

Bron: Meldpunt Cybercrime

Doe mee met Burgernet

U voelt zich betrokken bij de veiligheid van uw buurt of wijk. Wonen en leven in een veilige omgeving vindt u belangrijk. U bent alert en bereid een bijdrage te leveren aan een prettige leefomgeving. Laat dan van u horen (en doe mee) met Burgernet. Burgernet is namelijk op zoek naar burgers die behulpzaam willen zijn om verdachten, voertuigen of vermiste personen gerichter en sneller op te sporen. Doet u mee?




Wat is het verschil met het huidige SMS-Alert?
Burgernet is binnen de regio Noord- en Oost-Gelderland de opvolger van SMS-Alert, waarbij de techniek is verbeterd en de inzetmogelijkheden zijn uitgebreid. Burgernet maakt in vergelijking met SMS-Alert ook gebruik van spraakberichten op de mobiele en vaste telefoon en e-mailberichten.

Wat moet ik doen als ik SMS-Alert deelnemer ben?
Alle ruim 55.000 SMS-Alert deelnemers in Noord- en Oost-Gelderland krijgen gefaseerd in januari en februari een oproep per sms. In de sms staan verdere instructies hoe u ervoor kunt zorgen dat u volledig Burgernet deelnemer wordt. Let op: u kunt dan nog niet deelnemen aan Burgernetacties, voorlopig blijft SMS-Alert nog van kracht. Begin 2011 houdt SMS-Alert op te bestaan en wordt vervangen door Burgernet.

Hoe werkt Burgernet precies?
Burgernet is een uniek samenwerkingsverband tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te bevorderen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een telefonisch netwerk van inwoners en medewerkers van bedrijven uit de gemeente.

De centralist van de meldkamer van de politie start, na een melding van bijvoorbeeld een inbraak of een vermist kind, een Burgernetactie op.

Burgernetdeelnemers krijgen een ingesproken bericht via de (mobiele) telefoon of een tekstbericht per SMS met het verzoek uit te kijken naar een duidelijk omschreven persoon of voertuig. Gewoon vanuit de eigen woning, op straat of vanaf de werkplek.

Op het moment dat u de gezochte persoon of het voertuig ziet, belt u met de politiemeldkamer. De politie kan dan door de meldkamer sneller naar de juiste plek gestuurd worden. Vaak wordt er dan sneller een aanhouding verricht. Burgernet wordt ook gebruikt om u via e-mail of sms preventietips te geven over bijvoorbeeld inbrekers in de buurt of oplichters aan de deur.

Burgernet belt met nummerherkenning
Burgernet belt met het zichtbare telefoonnummer 0343-529850. Het is aan te raden dit telefoonnummer op te slaan in uw telefoon onder ‘Burgernet’. Dan kunt u altijd zien dat u een burgernetoproep ontvangt.

Dit telefoonnummer is echter niet hetzelfde als het telefoonnummer waar u naar terug kunt bellen met informatie over de actie. Dit was en blijft 0800-0011. Hier kunt u ook naartoe bellen als u het Burgernetbericht nog een keer wilt beluisteren.

Het nummer 0800-0011 staat in direct contact met de meldkamer van de politie en dat is erg belangrijk als elke seconde telt. Het (terugbel)telefoonnummer wordt daarom ook altijd vermeld bij een oproep, om u hieraan te herinneren.

Tot 1 februari belde Burgernet met ‘privénummer’ of ‘nummer onbekend’. De reden om nummerherkenning in te voeren is vooral de ergernis die het bellen met een privénummer veroorzaakte bij de Burgernetdeelnemers.

Omdat men hierdoor de oproep niet als een Burgernet-oproep herkent, kiest men er soms voor om niet op te nemen. Hierdoor misten deelnemers soms oproepen, terwijl men juist graag aan elke actie die er in de wijk is, meedoet. Vanaf 1 februari ziet u direct dat Burgernet belt.

Kijk voor meer informatie over Burgernet op www.burgernet.nl of meld u aan voor Burgernet.

Vragen?
Op de site van burgernet staat een overzicht met de meest gestelde vragen en antwoorden. Staat uw vraag hier niet bij? Stuur dan een mail naar burgernet@no-gelderland.politie.nl.

bron: politie NOG