politiespreekuur

iedere donderdag van 13.30 tot 15.00 uur in dorpscentrum "de Wieken", Molenstraat 15 te Vaassen.

dinsdag 31 mei 2011

Politie twittert tijdens evenement Vaasaqua



Op Hemelvaartsdag, Donderdag 2 juni a.s. vindt het evenement Vaasaqua plaats in Vaassen. Tijdens dit evenement zal de politie bezoekers en geïnteresseerden op de hoogte houden van bijzonderheden via Twitter.

@polvaassenzw en @polepe zullen tijdens het evenement actief twitteren over actuele situaties zoals knelpunten bij het parkeren en parkeersuggesties, maar ook indien van toepassing waarschuwen voor zakkenrollers en het uitkijken naar een vermist kind etc.

In alle tweets zal politie gebruik maken van de hashtag #vaasaqua11

dinsdag 24 mei 2011

Een woning is om te wonen!

Steeds die stank. Ook lijkt dag en nacht het licht te branden. En niet één klein lampje ... Misschien is het een hennepkwekerij. Daartegen treden wij hard op. Want het is niet alleen illegaal, het kan ook levensgevaarlijk zijn.

Hoe herkent en meldt u een hennepkwekerij? En wat zijn de risico’s?

Wat zijn de gevaren?
Hennepplantages in woningen of schuren komen steeds vaker voor. De gedroogde toppen leveren marihuana of nederwiet op. Het lijkt een lucratieve bezigheid te zijn. Maar niets is minder waar. Hennep kweken is gevaarlijk en brengt (financiële) risico’s met zich mee.

Gestolen stroom
Hennepplanten hebben veel licht, water en voeding nodig. Voor een snelle groei, gebruiken telers lampen met een hoog wattage. Deze groeilampen branden wekenlang, dag en nacht. De hoge energiekosten drukken de winst. Veel kwekers stelen daarom stroom. Dit is levensgevaarlijk. Bij kortsluiting of oververhitting slaan de stoppen niet door en dan kan er al snel brand ontstaan. Stroom stelen is levensgevaarlijk!

Gevaarlijke middelen
Daarnaast gebruiken kwekers verschillende groei- en bestrijdingsmiddelen. Vaak rotzooi! Deze middelen kunnen een gevaar voor de gezondheid opleveren.



Georganiseerde misdaad
Steeds vaker komt het voor dat criminele organisaties gewone burgers benaderen voor hennepkweek. Ze stellen vergoedingen in het voor uitzicht als ze bij u op zolder hennep mogen kweken. Trap er niet in! U riskeert een huisuitzetting, hoge herstelkosten en u raakt in de greep van zo’n criminele organisatie!

Hoe herkent u een kwekerij?
“Het stinkt!” en “Dat gesjouw met al die spullen” Hennepplanten hebben een indringende geur. Dit kan stankoverlast veroorzaken. Gesjouw met teelaarde, bloempotten, groeilampen, plastic slangen. Gesleep met restafval dat de kweker vaak illegaal dumpt. Ook dit zijn tekenen die wijzen op een hennepplantage.

“Geruis en gezoem: de hele dag door”
Hennep kweken gaat niet over een nacht ijs. Vaak staan de hele dag transformatoren te draaien. Of u hoort steeds het geruis van ventilatoren. Dat kan irriteren.

“Geen gordijnen maar vuilniszakken voor de ramen”
Natuurlijk loopt een illegale kweker niet graag te koop met zijn plantage. Daarom zijn de ramen afgeplakt of verduisterd. Condens op de ruiten verraadt de illegale activiteit.

“Altijd de lampen aan” en “Wéér een stroomstoring”
Hennepplanten hebben veel licht nodig om snel te groeien. Een kweker heeft daarom vaak groeilampen aan. U ziet het kunstlicht door de kieren schijnen. Stroom wordt vaak illegaal afgetapt. Dit gebeurt vaak onveilig. Dit kan regelmatig stroomstoringen opleveren in de omgeving. U heeft daarvan niet alleen last, het kan ook brandgevaar opleveren.

Hoe meldt u een hennepplantage?
Vermoedt u een hennepkwekerij in uw woonomgeving? Meldt u dit dan bij de politie. Daarvoor belt u met 0900 88 44.

Liever anoniem
Niet iedereen pakt even makkelijk de telefoon op om de politie te bellen. Dat begrijpen wij. U kunt uw vermoeden daarom ook anoniem melden: bij Meld Misdaad Anoniem. Het telefoonnummer is 0800 7000. Uw melding is anoniem en blijft anoniem.

Centraal meldpunt overlast jeugd gemeente Epe

Vanaf maandag 23 mei is het mogelijk om jeugdoverlast te melden bij de gemeente Epe. Met dit meldpunt wil de gemeente gerichter overlast van en vernielingen door jongeren kunnen aanpakken. Het meldpunt is een initiatief vanuit de projectgroep Leefbaar en Veilig en is tevens als doelstelling beschreven in het plan van aanpak voor overlastlocaties.

Acute overlast en ernstige hinder in de openbare ruimte meldt u altijd bij de politie (tel. 0900-8844). Dit blijft zo. De politie handhaaft bij overtreding van regels. Maar u zult mogelijk naast acute situaties, nog andere situaties kennen waar u jeugdoverlast ervaart, al dan niet in uw directe woon- en leefomgeving of werkomgeving, die onvoldoende acuut zijn om de politie hierover in te lichten. Maar waar u wel overlast of hinder van ondervindt.

De gemeente en de politie zijn ook geïnteresseerd in deze soorten overlast en hinder. Daarom start de gemeente Epe vanaf 23 mei een meldpunt om jeugdoverlast te inventariseren. Met zo’n digitaal meldpunt wil de gemeente alle klachten en vragen bundelen, zodat er gericht actie ondernomen kan worden.

Dus als uw melding door de aard of mate van de door u geconstateerde overlast zo dringend is dat er niet gewacht kan worden op gemeente of andere instanties, belt u de politie via telefoonnummer 0900-8844, of als er gevaar is voor personen of goederen, dan belt u 112. Als u de politie of 112 belt, kunt u daarna alsnog deze melding doen bij de gemeente.

Wat gebeurt er met uw melding?
De meldingen worden besproken in een team van medewerkers van de gemeente die werken op het gebied van leefbaarheid en veiligheid. Ook worden deze meldingen meegenomen in het overleg met politie, wijkagenten, jongerenwerkers, wijkbeheerders en gemeentelijke BOA’s, zodat deze partners gericht actie kunnen ondernemen om de overlast aan te pakken.

Hoe kunt u een melding doen?
U kunt vanaf maandag 23 mei een melding doen van overlast van jeugd en jeugdgroepen via dit formulier (www.epe.nl > Digitaal Loket > Meldpunt overlast jeugd). Als u geen internet heeft, kunt u telefonisch contact opnemen met de Servicelijn van de gemeente Epe (tel. 0800 66 77 88 9). De telefoniste vult dan, mondeling samen met u, het formulier in.

U krijgt een ontvangstbevestiging en als de gemeente nog vragen heeft over uw melding, kan er telefonisch contact met u worden opgenomen. Dankzij uw melding kan er actie ondernomen worden om uw woon- en leefomgeving zo prettig mogelijk te maken en te houden.

maandag 23 mei 2011

Auto-inbraak Krugerstraat

In de nacht van zaterdag 21 mei op zondag 22 mei is er ingebroken in een auto aan de Krugerstraat in Vaassen. Er is onder andere een autoradio, cosmetica en gereedschap gestolen.

De auto stond geparkeerd op een parkeerplaats aan de Krugerstraat. Men heeft vermoedelijk een slot geforceerd om binnen te komen. De politie is een onderzoek gestart naar de inbraak.

Heeft u informatie? Bel dan a.u.b. 0900-8844.

vrijdag 20 mei 2011

Buurtbemiddelaars boeken succes in Epe

In de afgelopen drie maanden is al zeventien keer buurtbemiddeling ingezet in de gemeente Epe. In een groot deel van die gevallen heeft een bemiddelingsgesprek het contact tussen de buren verbeterd, zo meldt de projectgroep buurtbemiddeling in een tussenrapportage.

Monique Knigge begon op 1 februari jongstleden als coördinator van een groep van elf 'goed getrainde en deskundige vrijwilligers'. De gemeente Epe, Triada, politie Noordwest Veluwe en Stichting Koppel Epe nemen plaats in de projectgroep.

De buurtbemiddelaars kunnen worden ingeschakeld wanneer een inwoner van de gemeente Epe zich ergert aan zijn of haar buren. De klachten lopen uiteen, zegt Knigge: "Maar meestal gaat het om geluidsoverlast."

In zo'n zestig procent van de gevallen zijn de buren met een handdruk uit elkaar gegaan, bij twintig procent is de ergste kou uit de lucht en bij de overige gevallen is één van de twee partijen onwelwillend. "En dan houdt het op. Het is wel op basis van vrijwilligheid."

Het project is in eerste instantie voor een periode van twee jaar opgezet.

bron: de Stentor

Meer informatie over buurtbemiddeling gemeente Epe? Klik dan HIER voor mijn eerder geplubiceerde artikel over buurtbemiddeling.

dinsdag 17 mei 2011

Waar parkeren met een gehandicaptenparkeerkaart?

Ik krijg regelmatig de vraag van mensen waar men mag parkeren met een gehandicaptenparkeerkaart. Het is gebleken dat dit voor veel houders van een gehandicaptenparkeerkaart onduidelijk is. Een gehandicaptenparkeerkaart is in vrijwel alle landen van Europa geldig, maar er zijn verschillende regels. In Nederland gelden de volgende regels.

Allereerst mag u met gebruikmaking van de kaart op een algemene gehandicaptenparkeerplaats parkeren voor onbeperkte duur. Verder geeft artikel 85 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 aan waar elders met een auto geparkeerd mag worden met een gehandicaptenparkeerkaart.

In een zone met een parkeerduurbeperking [blauwe zone] mag zowel in als buiten de vakken geparkeerd worden, voor onbeperkte duur.

Verder mag met gebruikmaking van de parkeerschijf maximaal drie uur geparkeerd worden:
-op plaatsen waar een onderbroken gele streep is aangebracht [parkeerverbod]
-op een erf [woonerf] buiten de vakken
-op plaatsen waar een parkeerverbod geldt aangegeven met bord E1

Voor al deze punten geldt overigens wel dat het geen gevaar of hinder mag opleveren voor het overige verkeer en dat de gehandicaptenparkeerkaart DUIDELIJK ZICHTBAAR achter de voorruit moet zijn aangebracht.

U mag in ieder geval NIET parkeren:
-op een laad- en losplaats
-bij een doorgetrokken gele streep [stopverbod]
-op plaatsen waar een stopverbod geldt aangegeven met bord E2

Bel bij verdachte situatie DIRECT 112

Vandaag, dinsdag 17 mei 2011, rond 03.00 uur werd de bewoonster van een woning aan de Dokter Windemullerweg in Vaassen wakker omdat ze één of meerdere personen hoorde lopen in het grind naast de woning.

Vervolgens hoorde ze dat er aan de achterdeur werd gerommeld. De in de woning aanwezige hond begon te blaffen, waarop de bewoonster een tweetal donker geklede gasten bij de woning weg zag lopen.

Korte tijd later zag meldster volgens haar dezelfde personen wegijden op een scooter.

Helaas werd deze mogelijk poging tot inbraak vandaag pas om 12.41 uur aan ons gemeld.

Mocht u met een dergelijke verdachte situatie geconfronteerd worden bel dan a.u.b. DIRECT 112 en wacht met het melden niet tot de volgende dag.

Bij het direct melden van een verdachte situatie kan de politie immers ook direct aktie ondernemen en is de kans dat mogelijke inbrekers aangehouden kunnen worden levensgroot aanwezig.

maandag 16 mei 2011

Politie zoekt getuigen van verlaten plaats ongeval

De politie zoekt een getuige van een aanrijding die op vrijdag 29 april heeft plaatsgevonden aan de Woestijnweg te Vaassen. De veroorzaker is doorgereden. Een getuige van de aanrijding heeft op een papiertje zijn telefoonnummer achtergelaten, maar vermoedelijk per abuis een verkeerd nummer. De politie zoekt contact met deze en/of andere getuigen.

Bij de aanrijding raakte een blauwe Seat Toledo,die geparkeerd stond aan de Woestijnweg, beschadigd.

De eigenaresse van de auto ontdekte vrijdag 29 april aan het einde van de middag dat haar auto beschadigd was. Zij had haar auto eerder die dag onbeschadigd achter gelaten. De veroorzaker heeft geen gegevens achtergelaten en is doorgereden.

Een getuige van de aanrijding heeft op een papiertje zijn telefoonnummer achtergelaten. De politie heeft geprobeerd met de getuige in contact te komen, maar vermoedelijk is het telefoonnummer niet correct.

De politie vraagt de getuige zich te melden via 0900-8844. Ook andere getuigen van de aanrijding kunnen zich via dit telefoonnummer melden.

zaterdag 14 mei 2011

Auto gestolen na woninginbraak

Na een woninginbraak aan de Elzenoord in Vaassen is in de nacht van donderdag 12 mei op vrijdag 13 mei een auto gestolen.
Het betreft een zwarte MG met het kenteken 01-JN-LN. De politie onderzoekt de zaak.

Een bewoner van de woning aan de Elzenoord ontdekte vrijdagochtend 13 mei dat er was ingebroken in zijn woning. De autosleutel van de MG was weg en de auto bleek gestolen.

De inbreker is door het forceren van een kozijn binnengekomen. De eigenaar van de auto heeft aangifte gedaan. De politie onderzoekt de zaak.

vrijdag 13 mei 2011

Aangehouden voor vernieling/bedreiging

Collega's van het politieteam Epe-Heerde-Hattem hebben woensdagavond 11 mei een 23-jarige Vaassenaar aangehouden.

De man zou betrokken zijn bij verschillende vernielingen aan de Teunis van Lohuizenstraat in Vaassen.

De politie kreeg die avond meerdere meldingen over de man. Hij zou onder andere een autospiegel en een ruit van een woning hebben vernield. Daarnaast zou er sprake van bedreiging zijn geweest.

De man is aangehouden en voor verhoor en nader onderzoek overgebracht naar het politiebureau. De politie maakt tegem de man proces-verbaal op.

Met platte wagen door 't dorp? Vraag vergunning aan!

Politie Noord- en Oost-Gelderland waarschuwt voor onveilig vervoer

Het eind van de sportcompetities en het begin van de zomer staan voor de deur. Winnende teams worden vaak op platte wagens achter een landbouwtrekker door het dorp gereden of jongeren worden tijdens hun zomerkamp bij een dropping in de laadbak van een vrachtwagen vervoerd. Dit brengt bepaalde veiligheidsrisico’s met zich mee en is officieel verboden. Onder bepaalde voorwaarden wordt een vergunning verstrekt.

De politie wijst organisatoren van dergelijke ritten op hun aansprakelijkheid wanneer men dit zonder vergunning doet en er zich een ongeval voordoet.

Je team is kampioen geworden bij het voetbal, het zwemmen of de korfbal en de kampioenen worden gehuldigd. Er wordt dan vaak spontaan een landbouwtrekker met platte wagen geregeld om de ‘kanjers’ door het dorp te rijden. Straten lopen uit en men juicht de kampioenen toe.

Tijdens Pinksteren, zeker met goed weer, stromen de campings vol en wordt er misschien wel een dropping georganiseerd. Ditzelfde gebeurt ook vaak tijdens zomerkampen. Men kruipt in de open- of gesloten laadruimte van een vrachtauto of bedrijfsbus of zelfs een aanhangwagen daarvan, en gaat op pad.

Risico's
Waar vaak onvoldoende aan gedacht wordt, is de veiligheid van de passagiers. Men zit opeen gepakt op de platte wagen of in de laadruimte en er zijn niet of nauwelijks mogelijkheden om je ergens aan vast te pakken. Om veiligheidsredenen en om ongelukken te voorkomen mag de bestuurder op een dergelijke wijze zonder vergunning geen personen vervoeren. Als er ongelukken gebeuren dan is hij volgens de geldende wetgeving aansprakelijk.

Ontheffing
De wegbeheerder, meestal de gemeente, kan ontheffing verlenen aan dergelijk vervoer, maar dat is aan strikte regels gebonden. Zo moet men een deugdelijke zitplaats op de wagen hebben en zijn er regels over de aantallen passagiers die erop plaats nemen. De bestuurder moet die ontheffing bij zich hebben en aan de politie kunnen tonen.

Politie Noord- en Oost-Gelderland zal bij overtreding proces-verbaal opmaken en wil met dit bericht aandacht vragen voor de veiligheid van de te vervoeren passagiers.

vrijdag 6 mei 2011

Sieraden weg bij woninginbraak

Tussen woensdag 04 mei en donderdag 5 mei is er ingebroken in een woning aan de Elspeterweg te Vaassen. Bij deze woninginbraak werden sieraden weggenomen.

De inbraak werd op donderdagochtend 05 mei omstreeks 09.30 uur ontdekt. De dader[s] kon/konden de woning binnen komen door een raam te forceren.

De politie heeft een aangifte opgenomen. Heeft met betrekking tot deze woninginbraak relevante informatie, laat het ons dan aub weten. U kunt hiervoor bellen met 0900-8844.