politiespreekuur

iedere donderdag van 13.30 tot 15.00 uur in dorpscentrum "de Wieken", Molenstraat 15 te Vaassen.

woensdag 20 januari 2010

Politie in de wijk

Bent u al bekend met de wijkagent?
Misschien weet u het nog niet, maar u heeft een wijkagent. Iedere stad of elk dorp heeft er een. De wijkagent kunt u regelmatig tegenkomen in uw wijk. Te voet of op de fiets, zodat u hem of haar direct kunt aanspreken. Een agent die weet wat er leeft in u uw buurt. Uw contactpersoon naar de politie die mede dankzij uw informatie, problemen in de wijk aanpakt en waar mogelijk voorkomt. Samen met zijn collega's, wijkbewoners en partners werkt de wijkagent aan het leefbaar maken en houden van uw wijk of buurt.

De wijkagent:
•Levert een bijdrage aan het leefbaar maken van uw wijk of buurt.
•Benadert jeugd- en jongerengroepen, brengt ze in kaart en treedt er zonodig krachtig tegen op.
•Waarschuwt en bekeurt mensen die zich niet aan de regels willen houden.
•Organiseert verkeerscontroles op plaatsen waar veel ongelukken gebeuren of waar verkeersdeelnemers overlast veroorzaken. Dat doet hij samen met zijn collega’s van het team.
•Bestrijdt de criminaliteit in samenwerking met zijn recherche collega’s.
•Houdt milieutoezicht, handhaaft de openbare orde tijdens het uitgaansleven en adviseert en ondersteunt bij inbraakbeveiliging.
•Kent de instanties en instellingen in de wijk en kan u in contact brengen met hen. Denk aan scholen, buurtwerkers, horeca, woningbouwverenigingen, openbaar ministerie, gemeente, maatschappelijk werk, zorg- en hulpverlenende instanties, etc.
•Kunt u zowel telefonisch (0900-8844) als via internet bereiken.

Wat doet een wijkagent?
Een bijdrage leveren aan een veilige leefomgeving door op te treden waar het nodig is of door problemen te voorkomen. Dat is waar het de Politie Epe om gaat. Daarom werken in Epe 4 wijkagenten in de wijk. Zoveel mogelijk te voet of op de fiets zodat u ze direct kunt aanspreken. De wijkagent overlegt met collega's uit het politieteam, burgers en partnerorganisaties over een gezamenlijke aanpak van problemen. Zo is de wijkagent bijvoorbeeld betrokken bij jeugd- en jongerenprojecten en werkt hij samen met burgers en diverse instanties aan de verbetering van de veiligheid in uw wijk. Maar de wijkagent treedt waar nodig ook op. Hij bestrijdt samen met collega’s uit zijn politieteam de criminaliteit en pakt wetsovertreders aan.

Met wie werkt de wijkagent?
De wijkagent is een soort spin in het web van de wijk. Hij of zij kent de wijk en de instanties en draagt bij aan het voorkomen of aanpakken van problemen in de wijk. Dat doet hij niet alleen, maar samen met zijn collega's, wijkbewoners en vele instanties. Hij of zij heeft regelmatig contact met gemeenten, scholen, buurthuizen, woningbouwverenigingen en vele andere maatschappelijke partners.
De wijkagent werkt nauw samen met collega’s van het politieteam. Samen bekijken ze per situatie welke aanpak de beste is. De wijkagent wordt in zijn werk ook ondersteund door medewerkers van het teamsecretariaat. Zij maken afspraken voor de wijkagent en zorgen voor de dagelijkse ondersteuning van het politieteam. Via 0900-8844 (lokaal tarief) kunt u contact opnemen voor niet spoedeisende politiezaken. Indien nodig of wenselijk wordt u doorverbonden met het teamsecretariaat van het politieteam Epe. Waar mogelijk beantwoorden zij uw vraag direct, anders verbinden zij u door met de persoon die u verder kan helpen. Dit kan de wijkagent zijn, maar ook een andere politiemedewerker.

Uw eigen rol
Belangrijk is dat u zelf ook opkomt voor uw veilige woonomgeving. We noemen dat ook wel sociale zelfredzaamheid. U redt u zelf en in goed overleg pakt u samen met bijvoorbeeld uw buren, de wijkraad, de school of de gemeente problemen aan. Soms gaat dat niet goed of hebt u advies nodig van de politie. Uw wijkagent kan dan eventueel samen met collega's uit het politieteam de helpende hand bieden.

Wat is een wijkagent?
Een wijkagent houdt nauw contact met de buurt en is voortdurend op de hoogte van wat er leeft in de wijk. Hieronder vallen zaken zoals trends in criminaliteit, jeugdoverlast, probleemgezinnen, verkeerszaken, etc. De wijkagent stelt zich op de hoogte van alle politie meldingen binnen zijn wijk en onderhoudt interne en externe contacten met samenwerkingspartners zoals bijvoorbeeld gemeente, jongerenwerk, wijkverenigingen en bewoners. Van hem wordt verwacht als een 'antenne' te fungeren. Hij moet voor de politie relevante signalen uit de samenleving oppikken, trends in criminaliteit onderkennen en verbanden daarin kunnen leggen.
Verder moet de wijkagent een aantal diensten per maand de Noodhulp ondersteunen. Dat is het onderdeel van de politie die direct moet kunnen reageren op situaties waarbij onmiddellijk ingrijpen noodzakelijk is. Een wijkagent kan verder worden ingezet bij het uitvoeren van recherche onderzoeken die betrekking hebben op zijn wijk. Hij is namelijk degene van wie verondersteld wordt namens de politie het meeste over zijn wijk te weten.

Waar kunnen bewoners de wijkagent voor bellen?
Ik houd mij onder andere bezig met veiligheid, criminaliteit, huiselijk geweld en jeugdproblematiek. Zeg maar de problemen die enige verdieping noodzakelijk maken. Als u iets wilt bespreken op dat gebied ben ik de aangewezen persoon. Voorbeelden zijn hangjongeren die problemen gaan veroorzaken in de wijk of die crimineel gedrag gaan vertonen, een golf van auto inbraken of inbraken in woningen. De wijkagent vertolkt dan een voortrekkersrol in het opzetten van gerichte acties.
Als bewoner kent u de wijk het beste en bent u de oren en ogen van de politie. Ziet u iets verdachts waarbij politie-inzet direct noodzakelijk is, bel dan 112. Bij zaken die niet spoedeisend zijn belt u 0900-8844.
Wanneer ik niet aanwezig ben maakt de telefooncentrale een terugbelbericht. Ik neem dan contact met u op. Ik kan dan bij u langs komen, uw melding telefonisch bespreken of een afspraak maken op het politiebureau te Epe of op de spreekuurlocatie in Vaassen. Verder wil ik u nog wijzen op het Meld Misdaad Anoniem nummer 0800-7000. In sommige gevallen kan ik me voorstellen dat u terughoudend bent in het melden van informatie. In dat geval kunt u bovenstaand nummer bellen. Dit garandeert vertrouwelijkheid. Zelfs ik kom nooit te weten wie een bepaalde melding via dat nummer heeft gedaan.

Hoe zit het met zaken zoals zwerfafval, hondenpoep, burenruzie en parkeeroverlast?
Dergelijke zaken horen niet direct bij de politie en de wijkagent thuis hoewel deze wel kan doorverwijzen of een onderdeel zou kunnen vormen tot een oplossing. De politie gaat zich meer en meer richten op haar kerntaken: veiligheid en het bestrijden van criminaliteit. 'Boeven vangen' dus. We zijn bezig oneigenlijke politietaken af te stoten hoewel dat niet van de ene op de andere dag zal gaan lukken.
Zwerfafval en hondenpoep, hoewel irritant, zijn nu niet direct zaken voor de politie. Dergelijke zaken kunnen worden gemeld bij de gemeente Epe.
Burenruzie is een maatschappelijk probleem waar de politie vaak weinig aan kan doen, maar bijvoorbeeld een maatschappelijk werker des te meer. Politie wordt vaak wel in een dergelijke zaak betrokken en als het op heterdaad plaats vindt dan moet U 0900-8844 of soms zelfs 112 bellen. Als mocht blijken dat er strafbare feiten hebben plaatsgevonden zouden we over kunnen gaan tot arrestaties en een onderzoek kunnen gaan starten. Vaak is echter het probleem dat men toch weer met elkaar verder moet, men woont immers bij elkaar in één buurt. Politie verzorgt de 'harde' kant van het conflict (arrestatie, afhandelen strafrechtelijk onderzoek). Een definitieve oplossing moet met name worden gezocht in professionele bemiddeling. Bemiddelingen zijn nu net weer zaken waar de politie zich meer en meer uit terug wil trekken.
Parkeeroverlast wordt samen met andere partijen bekeken. Als handhaving (= bekeuren) een oplossing is dan zal de politie dit uitvoeren maar als er andere mogelijkheden zijn zullen die als eerste worden toegepast. Excessen zoals blokkeren van de rijbaan of het laten ontstaan van verkeersgevaarlijke situaties zullen in het algemeen direct worden bekeurd.
Bovengenoemde voorbeelden zijn niet zwart-wit te benaderen. Elk geval staat op zich.

Bereikbaarheid?
Ik werk op het politiebureau Epe aan de Heerderweg 24 te Epe en u kunt mij bellen op 0900-8844. Als ik er niet ben kan een van mijn collega's misschien verder helpen of laat een berichtje achter zodat ik later terug kan bellen.

Politie Epe:
telefoon: 0900 – 8844 [geen spoed]
telefoon: 112 [spoed]
Internet: politie.nl
e-mail: team.epe@no-gelderland.politie.nl
twitter team Epe: twitter.com/polepe
twitter wijk Vaassen ZW: twitter.com/polvaassenzw

Meld Misdaad Anoniem:
internet: www.meldmisdaadanoniem.nl
telefoon: 0800 – 7000

Spreekuur Vaassen:
Iedere donderdag van 13.30 tot 15.00 uur in dorpscentrum “de Wieken”, Molenstraat 15 te Vaassen. De spreekuurlocatie is gevestigd op de 1e verdieping van het dorpscentrum en is met de lift te bereiken.

1 opmerking:

  1. Vaassen vrijstaat. Met een jonge blanke baas.Temar dari temar.

    BeantwoordenVerwijderen