politiespreekuur

iedere donderdag van 13.30 tot 15.00 uur in dorpscentrum "de Wieken", Molenstraat 15 te Vaassen.

zaterdag 11 september 2010

Inwoners gemeente Epe kunnen binnenkort politie actief meehelpen

Ook de gemeente Epe gaat meedoen aan Burgernet. Burgemeester en wethouders hebben besloten de gemeente daarvoor aan te melden.

Burgernet is een hulpmiddel om burgers in te schakelen bij het oplossen van misdrijven of vermissingen.

Nadat bijvoorbeeld een inbraak is gemeld of er is melding gedaan van een kind dat is vermist geeft de centralist van de meldkamer van de politie een signalement door aan deelnemers van Burgernet. Zij krijgen een ingesproken bericht via de (mobiele) telefoon of een sms'je met het verzoek uit te kijken naar een duidelijk omschreven persoon of voertuig. Met Burgernet zijn ook meldingen of waarschuwingen mogelijk via de e-mail.

Burgernet komt in de plaats van het al bestaande sms-alert dat eind 2011 stopt. Invoering ervan is één van de speerpunten van het vorige kabinet. Er is inmiddels al ruimschoots mee proefgedraaid in negen gemeenten en vijf politieregio's. Dat is succesvol verlopen. Dankzij de inzet van ruim 26.000 deelnemers zijn verdachten aangehouden, zijn vermiste personen opgespoord en is nuttige informatie verstrekt aan de politie.

Ook is de waardering voor de politie toegenomen. Burgers zijn meer betrokken bij het politiewerk en vooral wanneer dat resultaten oplevert waardeert men de inzet van de politie meer.

Omdat Burgernet vooral een hulpmiddel is voor de politie neemt deze de eerste vijf jaar de uitvoeringskosten voor haar rekening. Daarna komt deze taak bij de gemeenten te liggen. Ook gemeenten kunnen Burgernet, als dat eenmaal goed functioneert, inzetten als bijvoorbeld burgerforum.

De gemeente Epe heeft op zich genomen om mensen warm te maken voor een aanmelding voor Burgernet door er op allerlei manieren publiciteit aan te geven, waaronder de gemeentelijke website. Ook worden folders neergelegd op plekken waar veel mensen komen, zoals de publieksbalie van het gemeentehuis. Verder is de gemeente bereid om ondersteuning te bieden bij het aanmelden op internet aan mensen die geen computer hebben of er niet in thuis zijn.

Aanmelding kan via www.burgernet.nl

bron: de Stentor [zaterdag 11-09-10 06:13]

Geen opmerkingen:

Een reactie posten