politiespreekuur

iedere donderdag van 13.30 tot 15.00 uur in dorpscentrum "de Wieken", Molenstraat 15 te Vaassen.

dinsdag 5 april 2011

Voelt u zich gediscrimineerd? Meld het!

Art.1 Noord Oost Gelderland: het anti discriminatiebureau in uw regio

Het discriminatiebureau ‘Art.1 Noord Oost Gelderland (NOG)’ voorkomt en bestrijdt discriminatie. Dit bureau is gevestigd in Apeldoorn en is het anti discriminatie bureau (ADB) van de politieregio Noord- Oost Gelderland. Ook voor de gemeente Epe doen zij de registratie en behandeling van klachten en geven zij voorlichting en beleidsadvies.

Cijfers gemeente Epe
In de gemeente Epe zijn er in 2010 in totaal vier klachten gemeld. Daarnaast was er één klacht over een voorval in de gemeente Epe, van iemand die niet in de gemeente woont. Uit deze cijfers zijn eigenlijk weinig tot geen conclusies uit te trekken, omdat het totaal aantal meldingen erg laag is en omdat het bureau ‘Art.1 NOG’ voor de inwoners van de gemeente Epe relatief kort bestaat. De cijfers geven aan dat er bepaalde situaties zijn waarbij discriminatie is beleefd, maar het toont niet aan hoe vaak dergelijke situaties werkelijk voorkomen. Meldingen worden overigens zowel door slachtoffers zelf gedaan, maar ook door belangenbehartigers, hulpverleners of getuigen van een voorval.

Cijfers regionaal
Uit de regionale analyse blijkt dat de meeste meldingen betrekking hebben op de grondslag ‘herkomst kleur/ras’ en op het maatschappelijke terrein ‘arbeidsmarkt’ (49). Daarnaast zijn er met name klachten over leeftijd (22), overig (dat wil zeggen: niet wettelijke gronden, bijvoorbeeld uiterlijk - 22), geslacht (19) en godsdienst (18). Van de maatschappelijke terreinen waarop de incidenten betrekking hebben, is de arbeidsmarkt (52) de meest voorkomende, gevolgd door buurt/wijk (20), collectieve voorzieningen (18) en de commerciële dienstverlening (13).

Discriminatie? Artikel 1 grondwet!
Volgens artikel 1 van de grondwet mag er niet gediscrimineerd worden vanwege godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, herkomst/huidskleur, geslacht, nationaliteit, seksuele voorkeur, burgerlijke staat, leeftijd, handicap of chronische ziekte, of soort arbeidscontract. U kunt melding doen als u denkt dat u gediscrimineerd wordt om één van deze gronden.

Voorbeelden van discriminatie
- Een vijfenveertigjarige man is bij een uitzendbureau niet ingeschreven vanwege zijn leeftijd.
- Een jongen loopt stage in de zorg en wordt door een patiënt racistisch bejegend.
- Een vrouw is bij een sollicitatie bij een groot bedrijf afgewezen omdat ze zwanger is.
- Collega’s maken vervelende grappen over uw seksuele voorkeur of geloof.
- De buren maken nare opmerkingen over uw herkomst.
- Een groep mensen met een verstandelijke beperking mag niet plaatsnemen op een terras.
- Een discotheek weigert toegang omdat ze niet teveel ‘buitenlanders’ wil.

Meer informatie
Door voorlichting en workshops te geven op scholen, maatschappelijke organisaties en bedrijven probeert het bureau ‘Art.1 NOG’ mensen bewust te laten worden van hun eigen handelen. ‘Art.1 NOG’ is er voor iedereen die in aanraking komt met discriminatie. Alle meldingen zijn belangrijk, ook wanneer het om een gevoel van discriminatie gaat, of wanneer het een anonieme melding is. ‘Art.1 NOG’ is te bereiken op telefoonnummer 0900-2354354 of via melding@art1no-gelderland.nl.
Meer informatie vindt u op www.art1no-gelderland.nl.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten